Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, il ekonomisine yön veren ihracatçı firmaların, 2009 yılındaki küresel krizin ardından Avrupa ve ABD’deki vatandaşların alım gücünün düşmesi üzerine Afrika, Ortadoğu Uzakdoğu, Rusya ve Orta Asya Türk cumhuriyetlerine yöneldiğini, artık Denizli’den 165 ülkeye ihracat yapıldığını söyledi. Denizli’nin yıllarca dünyanın en gelişmiş ülkelerine mal satarak ekonomisi güçlendirdiğini ifade eden Özer, “Denizli, 2009 yılındaki küresel kriz öncesi ulusal krizlerden hep güçlenerek çıktı, çünkü ekonomisi ihracata dayalıydı. Son krizde ABD ve Avrupa ülkelerinin vatandaşlarının alım gücü düşünce dünya ile entegre olduğu için önce biraz zor bir dönem geçirdi. Bu sefer alternatif olarak Afrika, Ortadoğu Uzakdoğu, Rusya ve Türk cumhuriyetlerine yönelerek çalışma başlatıldı. Özellikle Afrika’da adı bile duyulmayan ülkelere mal satmaya başlayarak portföyünü genişletti. Bunun yanısıra ekonomimiz, son yıllarda kabuk değiştirerek mermer, kablo metal gibi sektörler dışında değer oluşturan ürünlere yöneldi. İlimizde artık sadece tekstil değil, hayvancılık, seracılık, gıda, termal turizm, sağlık turizmi ve kültür turizmi de önemli aşamalar kaydetti.” dedi.
Tekstilde sıkıntıların ardından yeni sektörlerin çeşitliliğe giderek büyümesini hızlandırdığını belirten Özer, “Tekstil vazgeçilmemiz ancak klasik üretim yöntemlerinden çıkmalıyız. Savunma, ulaşım ve inşaat sektörlerinde kullanılan tekstil ürünleri üretmemiz gerekiyor. Türkiye’deki siyasi istikrar, ekonomik istikrarı meydana getirdi. Hükümetin ar-ge çalışmalarına verdiği destekleri çok iyi değerlendirmeliyiz. Denizli, yeni düzenlenen teşviklerde istediğini aldı. Sağlık turizmi, enerji üretimi, seracılık, hayvancılık gibi sektörlerde 5. bölgeden desteklenecek. Bu sektörlerde 50 yıl önü açık. Belediye, şehircilik çalışmalarıyla turizmde önemli mesafeler aldı. Cadde ve sokaklarımız, misafirlerimizi gezdirebileceğimiz hale geldi.” diye konuştu.
‘DENİZLİ YER ALTINDAKİ TERMAL HAZİNESİNİ KULLANMAYA BAŞLADI’
Türkiye’nin, jeotermal kaynaklarını 2007 yılından sonra çıkan kanundan sonra kullanmaya başladığını belirten Özer, “Termal kaynakları çok zengin olan ilimiz, bunu yeni kullanmaya başladı. Bu açıdan ilimiz, hazine sandığının üzerinde oturan fakire benziyordu. Artık sandığı açtık. Şimdi sıra bu hazineyi en iyi şekilde kullanmaya, evimizi imar etmeye geldi. Henüz yolun başında sayılırız. Bu potansiyelimizi değerlendirebilirsek sağlık turizminde, enerjide önemli noktalara gelebiliriz. Günübirlik turizmden vazgeçmeliyiz. Bir hafta 10 gün konaklanacak tesisler yapmalıyız. Denizli'de gelecek beş yıl içinde 5 yıldızlı en az beş tane otel yapılacak.” şeklinde konuştu. Özer, Denizli’nin mevcut büyüme hızı ile 2023 yılı hedefi olan 15 milyar dolarlık ihracata ulaşacağını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz