Özer: Yeni teşvik cari açığa çözüm olacak, kalkınmayı sıçratacak

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan...

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik paketinde il ayırımı yapılmadan her türlü stratejik yatırımların desteklenmesinin çok önemli olduğunu bildirdi. Başkan Özer, yaptığı yazılı açıklamada yeni teşvik paketinin dört ana bileşenden oluştuğunu, bunların genel teşvikler, bölgesel teşvikler, büyük ölçekli yatırımların teşviki ve stratejik yatırımların teşviki olduğunu söyledi. Teşvik sistemiyle altı bölgenin oluşturulduğunu ifade eden Özer, “Teşvik araçları olarak Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, Gelir Vergisi stopajı desteği ve KDV iadesi desteği belirlenmiştir. Yatırımın büyüklüğüne göre destekten yararlanma süresi de değişecek. Ayrıca yatırım malı üretimi için Gümrük Vergisi indirimi, makine ve teçhizat için KDV indirimi, bu ürünler için sigorta indirimi, yatırım yeri tahsisi ve KDV iadesi sağlanacak. Böylece yatırımcıların yatırım finansman yükü azalmış olacak.” dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan’ın açıklamasına göre yeni teşvik sisteminin kapsamlı ve analitik olduğunu vurgulayan Özer, “Şu ana kadar elde edebildiğimiz bilgilere göre teşvik sistemi bölgesel kalkınmayı, istihdamı, yüksek teknolojili yatırımları teşvik etmesinin yanısıra cari açığa çözüm olacak sonuçlar doğuracaktır. Teşvikler iyi değerlendirildiğinde, Türkiye’nin kalkınmasında önemli sıçrama sağlayacaktır. Özellikle hizmet sektörünün de teşvik kapsamına alınmasını çok olumlu ve yerinde buluyoruz.” diye konuştu.

Denizli’nin gelişmişlik endeksinde ikinci bölgede yer aldığını da hatırlatan Özer, “Büyük ölçekli ve stratejik yatırımların teşviki kapsamında özellikle yüksek teknolojili, eğitim, sağlık, turizm, madencilik ve savunma sanayisi yatırımlarının beşinci bölgeden destekleniyor olması, bu alandaki yatırımları ön plana çıkaracaktır. Yatırım için altyapısı hazır, hazır parselleri bulunan organize sanayi bölgelerine en az beş kişinin biraraya gelmesiyle yapılacak yatırımların ikinci bölge yerine üçüncü bölgeden desteklenmesi, Denizli için önemli avantaj sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Teşvik sistemi içinde döviz tasarrufu sağlayacak yatırımların güçlü şekilde teşvik edildiğini belirten Özer, şunları kaydetti: "Bu uygulama, cari açık sorunumuzun çözümü için çok önemli bir yaklaşım olmuştur. Açıklanan teşvik sisteminin ayrıntılarında, mevcut ihracat yapan firmalarımızın ihracatlarını arttırmak hedefine yönelik teşviklerin sağlanacağını da umuyoruz." Başkan Özer, yeni teşvik sisteminde özellikle hizmet sektöründe Denizli’nin bir alt bölgeden desteklenecek olmasını önemsediklerini belirterek, “Bu uygulama, aradığımız alternatif sektörleri avantaja çevirebilir.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz