Özhaseki, Fransız başkana 'hayır' oyu kullanma çağrısı yaptı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, aynı zamanda senato üyesi olan Strasbourg Belediye Başkanı Roland...

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, aynı zamanda senato üyesi olan Strasbourg Belediye Başkanı Roland Riess'e yazdığı mektupta Fransa Senatosu'nda 23 Ocak'ta yapılacak oylamada 'hayır' oyu kullanma çağrısında bulundu.

Mehmet Özhaseki, mektubunda Kayseri ile Strasbourg arasında iki yıl önce başlatılan 'kardeş şehir' ilişkisinin meydana getirdiği olumlu sonuçlara dikkat çekti.

Özhaseki, Türkiye ile Fransa arasındaki geçmişten gelen iyi ilişkilerin küçük hesaplara feda edilemeyecek kadar önemli olduğunu ifade ederek, "Aramızda oluşturduğumuz ve her geçen gün derinleştirerek ve zenginleştirerek olgunlaştırdığımız hem bireysel dostluklarımızın, hem de şehirlerimizin kardeş olmalarının bizlere yüklediği manevi sorumluluklar olduğunu düşünüyorum. Sizin de üyesi bulunduğunuz Fransa Senatosu'nun 23 Ocak 2012 tarihli gündem konularından biri de '1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifi' olacaktır." dedi.

Reklam
Reklam

Mektubunda teklifin daha önce 577 üyeli Fransa Senatosu'nda 70 üyenin katıldığı ve 50'ye yakın bir oyla kabul edildiği hatırlatan Özhaseki, şöyle devam etti: "Bu yasanın Fransa senatosundan geçmemesi için tüm enerjinizi harcayacağınızı umuyorum. Bu tavır, iki kardeş şehrin kardeşlik duygularını tüm dünyaya göstermesi açısından oldukça anlamlı bir tavır olacaktır. Ayrıca tarihte olup biten olaylar karşısında taraf olmak yerine, o olaylardan dersler çıkarıp tarihin tekerrür etmesinin önüne geçmek, en insani ve akli yol olsa gerektir. Fransa'nın, yüzyıllara dayanan Türk-Fransız dostluğunu, ortak menfaatleri ve ittifak bağlarını küçük siyasi hesaplara feda etmeyeceğini ümit ediyorum."

"Bir ülkenin tarihi hakkında siyasi bir kurum olan parlamento aracılığıyla yargıda bulunmak, tarihi siyasi amaçlarla tahrif etmek en hafif tabiriyle insafsızlıktır." diyen Özhaseki, "Fransa'da aklın ve sağduyunun hâkim olmasını ve bahse konu yasa tasarısının gündemden düşürülmesini, tarihin yazımının tarihçilere bırakılmasını bekliyoruz. Bu konuda sizin öncülük edeceğinizi umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Ünlü Fransız düşünür Voltaire'den alıntılar yaparak düşünce ve fikir hürriyetinin önemine de değinen Özhaseki, Türklerle Ermenilerin yüzyıllar boyu birlik içerisinde yaşadıklarına vurgu yaptı.

Özhaseki, "Fransız devriminin fikir babası konumunda olan ünlü düşünür Voltaire'yi yeniden hatırlamak ve O'nun 'fikirlerinizden nefret ediyorum, ama onları savunabilmeniz için hayatımı feda etmeye hazırım' özdeyişini yeniden güncellemek fırsatını tarih size sunmuş bulunuyor. Fransa'yı ifade özgürlüğüne saygı göstermeyen ve objektif bilimsel araştırma yapılmasına dahi izin vermeyen bir konuma düşürecek bu girişim, Voltaireleri çıkarmış bir ülkenin tarihine ve değerlerine karşı ne kadar da uzak bir toplum olduğu algısını oluşturmaz mı? Bu algı Fransa'ya zarar vermez mi? Hepimizin bildiği gibi Ermeniler ile Türklerin ilişkileri 6'ncı yüzyıla kadar gider. O tarihten bu yana paylaştığımız, iç içe geliştirdiğimiz öyle çok değer, öyle çok zengin bir birikim var ki; Kayseri bu ilişkilerin en insani ortamda sürdürüldüğüne dair örneklerin yüz yıllarca yaşandığı en önemli merkezlerden biridir. Yüzlerce yıllık koskoca tarihi ve hepimizi bekleyen aydınlık bir geleceği o acı olayların gölgesine terk edemeyiz. Bu, Türk ve Ermeni halklarının dostluğu adına büyük bir yanlış, büyük bir haksızlık olur. Türkiye Ermenilerinin ifade ettiği gibi; 'bu ülke hepimizin, biz hep birlikte aynı havayı soluyor, aynı sudan içiyoruz'. Oysa maalesef uluslararası camia bu gerçeğe aldırış etmiyor. Yurt dışında birbiri ardına gelen bu tür gelişmeler tatsız bir kavgadan besleniyor." ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

Kavganın sonsuza kadar sürdürülemeyeceğini ifade eden Özhaseki, mektubunu şöyle tamamladı: "Hepimiz biliyoruz ki bu kavga ebediyete kadar süremez, sürmemeli. Bu kavgayı komşular bitirmeli, başkaları değil. Söz konusu kararın parlamentonun alt kanadından geçmesi üzerine millet olarak Fransa'ya karşı sitemlerimizi yüksek sesle dile getirdik; ama bizi nispeten sakinleştiren husus Fransız Senatosu'nun varlığı oldu. Fransız Senatosu'ndan bu akıl ve vicdan yoksunu, en temel insani özgürlük olan fikrin ifadesini yasaklayan totaliter yasanın geçmemesi için 'hayır' oyu kullanmanızı ve bu doğrultuda lobi yapmanızı bekliyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz