Özkök: "Kuruma laf söyletmem"

ANKARA (İHA) - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, "Genelkurmay Başkanlığı'na laf söyleyenler kendilerini aslan terbiyecisi zannediyor. Söylenenlerin bir altyapısı, bir bekraundu olmalı. Bunların o da yok. Söylenenler bana olsa kırılırım. Ama kuruma söylendiğinde buna sessiz kalamam" dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer'in 'Cumhuriyet Bayramı' nedeniyle Çankaya Köşkü'nde verdiği resepsiyona katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, burada gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Cumhuriyet Bayramı mesajından 'bazı çevreler sabrımızı ölçüyorlar' açıklamasının hatırlatılması üzerine Orgeneral Özkök, "Yazdıklarıma, söylediklerime bakın. Bu tepkimi göstermek için biraz ileri giderek sabır kelimesini kullanıyorum" dedi. Bazı çevrelerin 'aslan terbiyeciliğine' soyunduğunu belirten Orgeneral Özkök, "Genelkurmay Başkanlığı'na laf söyleyenler kendilerini aslan terbiyeci zannediyor. Söylenenlerin bir altyapısı, bir bekraundu olmalı. Bunların o da yok. Söylenenler bana olsa kırılırım. Ama kuruma söylendiğinde buna sessiz kalamam" ifadesini kullandı. 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanmasının ardından yaşanan tartışmalara ilişkin bir soru üzerine Orgeneral Özkök, rektörlerden toplu halde kendisini ziyaret talebi olmadığını söyledi. "Olsaydı kabul etmezdim" diyen Orgeneral Özkök, "Ama bir YÖK başkanı ya da bir rektör görüşmek isterse tabii ki kabul ederim. Örneğin, Diyarbakır'dan bir grup partili görüşme talep etti. Ancak kabul etmedim. Daha sonra vatandaş olarak geldiler, görüştük" diye konuştu. Orgeneral Özkök, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi ile ilgili bir soruya ise, "Ben bu tür bilgileri 'internet var, teknoloji var, ben de gazeteciyim, haberciyim, bilgi alır veririm' diye açığa çıkarmak doğru değil" karşılığını verdi. İnternet medyacılığından da yakınan Orgeneral Özkök, "İnternette öyle şeyler dolanıyor ki, kusura bakmayın ama kabul edemiyorum. Beni tehdit bile

Reklam
Reklam

ettiler. Eleştiriler şahsıma yönelik olursa kırılır, üzülür dururum. Ama Genelkurmay Başkanlığı'na yönelik olursa susamayız" şeklinde konuştu.

IKDP Başkanı Mesut Barzani'nin ABD ziyareti ve ABD Başkanı Bush'un Barzani'yi makamında ağırlanması nasıl karşıladığının sorulması üzerine Orgeneral Özkök, "Zaman değişiyor. Koşullar değişiyor. Barzani bir lider olmuş. Amerika'da onu öyle ağırlamış. Şimdi siz Cumhurbaşkanı olsanız ben size selam vermeyeceğim mi?" sözleriyle değerlendirdi. 'Peki koşullar ileri de çok değişirse? Durum ne olur?' sorusuna ise Orgeneral Özkök, "İleride neler olur kimse bilemez" ifadesini kullandı.

Orgeneral Hilmi Özkök, PKK ile ilgili olarak da, "Eğer insanlar çaresiz kalırsa ya dindar olurlar, dine düşerler, öbür dünyadan medet umarlar. Ya da bölücü olurlar" diye konuştu.

Orgeneral Özkök, İran ve Suriye ile ilgili bir soru üzerine, Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde olan bir bölgeye komşu olduğuna işaret ederek, "Çevrenizde demokratik ülkeler varsa rahat edersiniz. Diktatörler varsa ne yapacağı belli olmaz. Komşularımıza doğruları gösterdiğimiz gibi yanlışları da göstermeliyiz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam