Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin mahkumiyet kararlarını bozduğu 88 sanık Anadolu Adalet Sarayı 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün hakim karşısına çıktı. Mahkemeyi hakim Özlem Karaçam yönetti. Sanık sayısının ve katılımcıların fazlalığı nedeniyle Anadolu Adalet Sarayı’ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda görüldü. Sanıklardan 11 kişinin duruşmaya gelmedi. Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından tahliye olan emekli Orgeneraller Bilgin Balanlı ve Ahmet Yavuz da duruşmayı izlemek için gelen kişiler arasında yer aldı.
YARGITAY GEREKÇESİNİ REDDETTİLER
Kimlik tespiti işlemlerinin ardından sanıkların Yargıtay’ın bozma ilamına karşı diyecekleri soruldu. Yargıtay’ın beraatleri yönünde karar verildiği sanıklar “bozmaya uyulsun” dedi. Aralarında Hasan Gülkaya, Levent Görgeç, Ali İhsan Çuhadaroğlu’nun da bulunduğu 63 sanık ise Yargıtay’ın bu gerekçesine kesinlikle katılmadıklarını belirtti. Sanıklar davanın ana davayla birleştirilerek yeniden yargılanmalarını talep etti.
Sanıklardan Ahmet Türkmen, 32 ay tutuklu kaldığını belirterek bozma kararından sonra tahliye olduğunu belirtti. Türkmen şöyle devam etti: “AYM’nin kararının ardından tahliye edilen silah arkadaşlarımdan hiçbir farkım yoktur. Hepimiz aynı sahte delillerle suçlandık. Tarafsız ve bağımsız bir mahkemede yargılanmak bizim öncelikli talebimizdi. Oynanan oyunun bozulacağından kuşkum yok. Balyoz, Ortadoğu ve Türkiye’nin yeniden şekillenmesini amaçlayan emperyal bir kurgudur. 2010-2014’taki emekliliklerle TSK sindirilmiş ve geri çekilmesi sağlanmıştır. Artık tarafsız bir mahkemede yargılandığımızı biliyorum. Sonuçları ne olursa olsun yeniden yargılanmayı talep ediyorum.”
Sanıklardan Bora Serdar ise “Yargıtay kararını kabul etmemin ihanetle eş değer olduğunu düşünüyorum. Kararı bu nedeniyle insanlık adına reddediyorum. Dosyanın ana davayla birleştirilip yeniden yargılanmamı talep ediyorum” dedi.
Sanıklardan Fatih Altun ise “32 ay tutuklu kaldıktan sonra önünde ceketimi ilikleyecek bir mahkeme bulduğum için teşekkür ederim” diye konuştu.
Sanık Kemal Dinçer de “Adil yargılandığıma inanmıyorum. Sizlerin gözleri adaletle bakıyor” dedi.
Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Can Şükrü Gençkan, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bozma kararına uyulması yönünde görüş bildirdi. Mahkeme heyeti aralarında Abdullah Dalay, Halil Helvacıoğlu, Güllü Salkaya, Ömer Faruk Ağa Yarman ve Tülay Delibaş’ın da bulunduğu 25 kişi açısından bozma ilamına uyarak beraat kararı verdi. Yargıtay’ın haklarında ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin karar verdiği Hakan Akkoç, Levent Görgeç’in aralarında bulunduğu 63 kişi yönünden, Anayasa Mahkemesi’nin 18 Haziran 2014 tarihli kararı ile bu dosyayla ilgili olarak delil değerlendirmesi yönünden ihlal kararı verildiğini belirtti. Mahkeme kararında şöyle denildi:
“Yargıtay’ın ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin kararın hukuki sonuçları beraat kararına göre daha aleyhte olduğundan, ayrıca bu karar sanıkların özlük haklarını da etkilediğinden bu sanıklar hakkındaki davanın Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca değerlendirme yapılmak üzere tefrik edilerek ayrı esasa kaydedilmesine karar verildi.”
Mahkeme bu 63 sanık ile ilgili önümüzdeki günlerde bir değerlendirme yapacak. Mahkeme ya bu sanıklar hakkında yeni bir dava görecek ya da bu sanıkları, yeniden yargılanmasına karar verilen 230 sanık ile birlikte yargılayacak.
Mahkeme heyeti, suçtan doğrudan zarar görmediklerini belirttiği Abdurrahman Dilipak, Hamza Türkmen, Rıdvan Kaya, Abdurrahman Koçoğlu, Alaeddin Kaya, Mesut Göğebakan, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği ile Hukukçular Derneği hakkındaki katılma kararlarının da kaldırılmasına karar verdi.
CEZAEVİNDE KAPAK TOPLADILAR
Balyoz davası sanıklarından Hadımköy Askeri Cezaevi’nde kalan 64 askerin 3 yıl boyunca biriktirdiği su şişesi kapakları tekerlekli sandalyeye dönüştü. Kurmay Albay Ümit Metin ve Tayfun Duman’ın Yurtseverler Derneği’yle birlikte Gülsuyu’nda bir gecekonduda oturan yürüme engelli Emine Karakaya’ya (44) tekerlekli sandalyesini hediye etti. İki albay daha sonra Maltepe Huzurevi’ne giderek kendilerini davet eden yaşlılarla görüşüp ellerini öptüler.