Özkurt, Vatandaşları Keneye Karşı Uyardı

Görele Toplum Sağlığı Merkezi Sağlık Grup Başkanı Hasan Özkurt, hava sıcaklığının artmasıyla birlikte kene vakalarına karşı vatandaşların daha duyarlı ve

Görele Toplum Sağlığı Merkezi Sağlık Grup Başkanı Hasan Özkurt, hava sıcaklığının artmasıyla birlikte kene vakalarına karşı vatandaşların daha duyarlı ve dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi.

Özkurt, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının kenedeki mikropların sebep olduğu bir hastalık olduğunu belirtti.

KKKA'nın genellikle insanlara kene tutunması ve kenelerin çıplak elle toplanması veya ezilmesiyle bulaştığını söyleyen Özkurt, "Bu nedenle kenelerin kesinlikle elle öldürülmeyip patlatılmaması lazım. Vücudumuzdaki keneye çıplak elle dokunmamak şartıyla en yakın sağlık birimine gitmek şarttır" dedi.

Reklam
Reklam

Tarla, bahçe ve arazide olan vatandaşların paçalarını çorap içine sokması gerektiğini vurgulayan Özkurt, tarla, çayır, piknik gibi yerlerden eve dönüldüğünde kişilerin kendi vücudunu ve çocukların vücudunu kontrol ederek, kene olup olmadığına bakması gerektiğini anlattı.

Kene tutulması tespit edildiğinde, pens veya eldiven, bez gibi bariyerler kullanılarak çıkartılması gerektiğini aktaran Özkurt, "Eğer çıkartamıyorsanız mutlaka sağlık kuruluşuna gidiniz. Keneyi çıplak elle öldürmeyiniz ve patlatmayınız. Üzerine sigara basmayınız veya kolonya dökmeyiniz. Kene tutunmasından sonra 10 gün içinde ileri derecede halsizlik, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, belirgin iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi belirtiler ortaya çıktığında hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalı" diye konuşu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz