Paçavra hastalığı zamanı geldi! En büyük nedenlerinden biri öpüşme

Artık yaz mevsimi bitti, sonbaharın yaşandığı şu günlerde hızlı ısı değişikliklerine maruz kalındığını, havanın yağışlı ve kapalı olmasının da virüslere uygun ortam hazırladığını dile getiren Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Kahraman, tüm bu sebeplerin bir araya geldiğinde halk arasında gribal enfeksiyon denilen viral hastalıkların artmaya başladığını, hatta kimi zaman gerçek bir salgına neden olabildiğini ifade etti.

Viral enfeksiyon hastalıklarının genel özelliklerinin ateş, üşüme, titreme, öksürük, hapşırık, kas ağrıları gibi sağlık problemleri yaşatabildiğinin altını çizen Op. Dr. Ali Kahraman, bu sebeplerden dolayı kişilerin günlük işlerini yapamaz hale gelebildiğini, bu duruma da halk arasında kişiyi adeta paçavraya çevirdiği için paçavra hastalığı adı verildiğini sözlerine ekledi.

HIZLI ISI DEĞİŞİKLİKLERİNE DİKKAT!

Paçavra hastalığının, tıpta influenza virüs adı verilen virüsler ile meydana geldiğini, kışa yaklaşılan şu günlerde hızlı ısı değişikliklerinin, havanın kapalı olmasının, toplu yaşama alışkanlığının virüslere zemin hazırladığını sözlerine ekleyen Op. Dr. Ali Kahraman, öksürme, hapşırma ile havaya saçılan virüslerin damlacık halinde havada asılı kaldığını, solunum yolu ile insandan insana bulaştığını, hatta salgınlara neden olabileceğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Op. Dr. Ali Kahraman, ‘’Kalabalık ortamlarda bulunma öpüşme, tokalaşma vs. virüsün yayılmasına yardımcı oluyor. Birkaç gün içinde ateş, üşüme, titreme, öksürük, hapşırık, kas ağrıları ile kendini belli eden hastalık kişiyi yatağa düşürüp iş güç kaybına hatta belli risk grubundaki hastalarda ölümcül akciğer ve beyin enfeksiyonlarına neden olabiliyor.’’ dedi.

Özellikle 1 yaş altı bebeklerin, 65 yaş üstü yaşlıların, bağışıklık sistemi zayıf olanların, beslenme bozukluğu, kanser hastalığı olanların, dalağı alınmış kişilerin, vitamin eksikliği olanların, bu hastalık için riskli gruplar olduğundan bahseden, Op. Dr. Kahraman, hastalığın her yıl belli dönemlerde artış gösterdiğini, bunun için bu dönemler öncesi önlem almanın mümkün olabildiğini belirtti.

HASTALIKTAN KORUNMAK MÜMKÜN

Burada en önemli konunun hastalanmadan önce yapılabilecek müdahalelerin olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Ali Kahraman, dünya sağlık örgütünün her iki yılda bir, bir yıl önceki hastalık etkenlerine göre aşı hazırladığını, her yıl ekim kasım aylarında çıkan aşının, özellikle bağışıklık sisteminde sorun olan ve özellikle 65 yaş üstü kişilere önerildiğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Aşının koruyuculuk oranlarının %80-90 düzeylerinde olup kesin koruma diye algılanmamasının da altını çizen Kahraman, bu durumda hastalıktan korunma konusunda diğer yöntemlere de dikkat edilmesi gerektiğini, kişilerin evlerini iyi havalandırılmasına, el yıkamaya ve toplu yaşam alanlarından uzak durmaya özen gösterilmeleri gerektiğini vurguladı.

HASTALIK BELİRTİLERİNDE NELER YAPILMALI?

Paçavra hastalığı viral bir hastalık olduğu için tedavisinde antibiyotiklerin yeri olmadığına dikkat çeken Op. Dr Ali Kahraman, istirahat, dengeli beslenme, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlara başvurulabileceğini, hastalık süresince yeterli dinlenme ve uygun sıvı alınımına özen gösterilmesi gerektiğini anlattı.

Paçavra hastalığından şüphelenen kişilerin, hemen bir ağrı kesici, ateş düşürücü almak yerine uzman bir hekime başvurmalarının daha doğru olacağından bahseden Op. Dr. Ali Kahraman, en sık kullanılan ateş düşürücü olan aspirinin bu hastalıkta kullanılmaması gerektiğini, tıbbın temel ilkesi olan hastalık yoktur, hasta vardır prensibine göre kişilerin kişisel özelliklerini düşünerek en uygun tedaviyi ancak bir hekimin karar verebileceğini unutmamaları gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: