Yargı paketi bu şekilde yasalaşırsa, 30 gün içinde Halk Bankası Genel Müdürü'nün ayakkabı kutusundan çıkan ve el koyulan 4.5 milyon dolarlık malvarlığı değeri için de önce rapor sonra da oybirliği ile karar alınacak. Aksi halde ayakkabı kutusundaki 4.5 milyon dolara el koyma tedbiri de kalkacak.
17 Aralık ve İzmir Liman soruşturmasını etkileyebilecek ve ceza yargılama sisteminde önemli değişiklikler getiren 22 maddelik yargı paketi teklifinde dün AK Parti önergesiyle önemli değişiklikler yapıldı ve kapsam genişletildi. AK Parti milletvekillerinin oylarıyla önerge kabul edildi. Teklifin 10. maddesindeki ‘taşınmaz, hak ve alacak’ yerine ‘malvarlığı değerleri’ kriteri getirildi. Böylece, taşınmaz ya da hak ve alacak yerine tüm malvarlığı değerlerine mahkemenin el koyma kararından önce malvarlığı değerinin suçtan elde edildiğine ve elde edilen değere ilişkin rapor alma zorunluluğu getirildi. Teklif bu şekilde yasalaşırsa, 30 gün içinde Halk Bankası Genel Müdürü’nün ayakkabı kutusundan çıkan ve el koyulan 4.5 milyon dolarlık malvarlığı değeri için de önce rapor sonra da oybirliği ile karar alınacak. Aksi halde ayakkabı kutusundaki 4.5 milyon dolara el koyma tedbiri de kalkacak.
AK Partili Recep Özel’in kabul edilen önergesine göre mahkeme sadece ‘taşınmaz’ ya da ‘hak ve alacaklar’ değil tüm ‘malvarlığı değerleri’ için de hükümet kontrolündeki ilgili kuruluşlardan rapor almak zorunda kalacak. Böylece, mahkemenin suçtan elde edilen ‘ayakkabı kutusundaki’ 4.5 milyon dolardan, villa, arsa gibi taşınmazlardan bisiklete, gemiye kadar tüm ‘malvarlığı değerlerine’ el koyabilmek için ilgili kuruluşlardan önce rapor alınacak.
Teklifte rapor alınacak kuruluşlar olarak gösterilen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Mali Suçları Araştırma Kurulu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun yanına Hazine Müsteşarlığı da eklendi. Böylece, suçtan elde edilen malvarlığına el konulabilmesi için rapor alma zorunluluğunun kapsamı daha da genişletildi.
CHP ’li Ali İhsan Köktürk, bu düzenlemenin anayasaya aykırı ve vahim olduğunu söyledi. Köktürk, “Bunu yapmayın arkadaşlar. Beş yıl sonra pişman olacaksınız” dedi. Ankara DGM’nin eski savcılarından CHP’li Ömer Süha Aldan, mahkemenin el koyma işlemi yapabilmek için iktidara bağlı MASAK ve BDDK gibi kuruluşlardan rapor alma ve oybirliği şartını garabet olarak nitelendirdi. CHP’li Ali Rıza Öztürk de teklifin 17 Aralık sonrası başlatılan yolsuzluk soruşturmalarını örtme teklifi olduğunu savundu ve yasalaşması halinde binlerce tedbir ve dinleme kararının geçersiz hale geleceğini söyledi.