Pakistan'dan tekstilde ortaklık teklifi

Pakistan Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Sheikh Maqbool Ahmet ile 15 kişilik heyet Bursa'da incelemelerde bulundu. Heyet, Türkiye'nin kotaların kalkacağı bir dönem öncesinde, Pakistan ile işbirliği yapmasını, ucuz işgücü ve hammadde imkanlarını değerlendirmesini istedi.

Uludağ İhracatçılar Birliği Başkanı Orhan Yıldırımçakar, heyeti kabul ederek, Türkiye'nin tekstil ve otomotiv sektöründeki ihracat rakamlarını detaylı olarak anlattı. Pakistan ile Türkiye arasında tarihten gelen bir dostluk bulunduğuna işaret eden Yıldırımçakar, "Ancak iki kardeş ülke arasındaki ticari ilişkiler 'komik' denebilecek seviyededir. 2003 yılında Pakistan'dan 180 milyon dolarlık çoğunluğu tekstil ham maddesi ürünler almışısız, sadece 80 milyon dolarlık mal vermişiz. Bunun sebeblerine baktığımızda Pakistan'ın bize uyguladığı yüksek gümrük vergileri ve ulaşımdaki zorluklar karşımıza çıkıyor. Pakistan, kendi sınır komşularına uyguladığı ekonomik ve vergi kolaylıklarını Türkiye'ye de uygularsa aramızda ticari ilişkiler başlar. Ayrıca Türkiye ile Pakistan arasında demiryolu ve deniz ulaşım kanallarını oluşturmalıyız. Türkiye 2005 yılında kotaların kalkması ile birlikte bütün rekabete rağmen, dünyada tekstil sektöründeki iddiasını devam ettirecek. Pakistan'da aynı iddiada ve sektörde olduğuna göre bu sahada işbirliği içine girmemiz gerekiyor. Türkiye 2003 yılında Çin'den 2.5 milyar dolarlık pamuk, ham bez gibi tekstil ihracatında kullandığı malzemeleri satın aldı. Bu işi daha yakınımızda, kardeş ülke Pakistan'da en az Çin kadar kaliteli yapıyor. Biz neden bu malları Pakistan'dan almayalım. Gümrüklerde Türklere kolaylıklar sağlamalarını bekliyoruz. Pakistanlı dostlarımız ham tekstil malzemeleri satışı konusunda bir rapor hazırlasınlar, biz de onlara otomotiv sanayi yatırımları ve satışı konusunda bir rapor hazırlayalım. Tekstil ve otomotiv de çok iyi bir işbirliğine girebiliriz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

BURSA'YA HAYRAN KALDI

Pakistan Odalar ve Borsalar Birliği Türk-Pakistan İş Konseyi Başkanı Amjad Rafi ise 2 ay önce geldiği Bursa'ya hayran kaldığını belirterek, "Bursa tekstil ve otomotivin merkezi olan ve ürettiğinin büyük bir bölümünü de ihraç eden bir şehir. Türkiye'deki tekstilciler ile Pakistan'daki ham madde üreticilerinin işbirliğinden her iki tarafta kazançlı çıkar. Pakistan'daki bol pamuk ve ucuz işgücü ile Türkiye'deki baskı ve terbiye teknolojisi ve tasarım birleştiğinde dünya pazarında önemli bir güç oluşturabiliriz. Pakistan'da büyük üretimler için ortak firmalar kurabiliriz. Bu yatırımlarda Türk yatırımcıların payı yüzde 30'larda olabilir. Ama bu ham madde ihtiyacını, ucuz işçilik avantajı ile Pakistan'dan sağlayabilirsiniz. Bursa'daki tekstil makinaları fuarına Pakistan'dan pek çok işadamı geldi. Pakistan'da boya baskı sistemleri ile alakalı ortak yatırımlar yapabiliriz. Türkiye tekstil sektöründe Pakistan'dan korkmamalı. Pakistan Hükümeti Karaçi ve Lahor la birlikte 3 şehri tekstil sanayinin gelişmesi için öncelikli yerler olarak seçti. Buralarda yatırımlar yapabiliriz. Ayrıca Türkiye'deki otomotiv sektörünün gücü bizi çok etkiledi. Avrupa'ya birçok fabrikanızdan otomobil satıyorsunuz. Pakistan'da otomobil için büyük bir pazar. Pakistan'da Türkler otomotiv sanayi ile alakalı ortak yatırımlar yapabilirler. Pakistan'a Türkiye'den otomobil satışı gerçekleştirebilirsiniz" dedi.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE'YE BÜYÜK SEVGİ

Pakistan heyeti, Türkiye'nin geçtiğimiz günlerde bir fuarda yaptığı 2 günlük tanıtım faliyetinin ilk gününde bütün büroşürlerinin tükendiğine dikkat çekerek, bu faaliyetlerine destek olabileceklerini ve ülkelerinde Türkiye'ye karşı çok büyük bir ilgi ve sevgi olduğunu kaydettiler. Heyet daha sonra Vali Vekili Bekir Ergök ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret edip, kendi sahaları ile alakalı İhraçatcılar Birliğin'de ikili görüşmeler yaptı.

İHA

Anahtar Kelimeler: