Pakistan'ın bilim insanları KTÜ'de yetişiyor

Pakistan'dan "Mevlana Değişim Programı" kapsamında Trabzon'a gelen yüksek lisans ve doktora öğrencileri, KTÜ Moleküler Biyoloji Araştırma Laboratuvarında, moleküler biyoloji, biyoteknoloji ve endüstriyel mikrobiyoloji alanında uygulamalı araştırma yapıyor - KTÜ öğretim üyelerinin desteğiyle bu laboratuvarda önemli bilimsel çalışmalara imza atan ekip, ikili işbirlikleri kapsamında hem yeni projeler geliştiriyor hem de geleceğe yönelik tecrübe kazanıyor - KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Beldüz: - "Bu ilişkiler birbirimizi tanımamızı, kültürel olarak bağlarımızın artmasını ve ileride daha büyük projelere imza atmamızı sağlayacaktır. Aynı zamanda hem Pakistan'ın hem de Cezayir'in gelecek bilim adamlarının yetişmesine katkısı olacaktır"

MELTEM YILMAZ - Pakistan'dan "Mevlana Değişim Programı" kapsamında Trabzon'a gelen yüksek lisans ve doktora öğrencileri, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Moleküler Biyoloji Araştırma Laboratuvarında uygulamalı araştırma yapıyor.

KTÜ Biyoloji Bölümündeki laboratuvarda bir araya gelen ekip, öğretim üyelerinin desteğiyle moleküler biyoloji, biyoteknoloji ve endüstriyel mikrobiyoloji alanında önemli bilimsel çalışmalara imza atıyor.

İkili işbirlikleri kapsamında kısa sürede yeni enzimler üreten ve uluslararası alanda 4 önemli bilimsel çalışmaya imza atan ekip, hem yeni projeler geliştiriyor hem de geleceğe yönelik tecrübe kazanıyor.

Reklam
Reklam

Trabzon'da yeni şeyler öğrenme imkanı bulan ekip, KTÜ'deki bilgi, birikim ve tecrübelerini ülkelerindeki bilim insanlarına anlatmayı da planlıyor.

- "Çeşitli konularda araştırmalar yapıyoruz"

KTÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Beldüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Moleküler Biyoloji Araştırma Laboratuvarı'nda moleküler biyoloji, biyoteknoloji ve endüstriyel mikrobiyoloji alanlarında araştırma yaptıklarını aktardı.

Laboratuvarda Türk öğrencilerin yanı sıra Pakistan'dan 7, Cezayir'den 1 öğrencinin eğitim aldığını belirten Beldüz, şöyle devam etti:

"Çeşitli konularda burada araştırmalar yapıyoruz. Genelde enzim karakterizasyonu ve endüstriyel önemi olan yeni mikroorganizmalar keşfetmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili bugüne kadar 10 yeni bakteri türü tanımladık ve yayınladık. Bunların bir kısmından endüstriyel öneme sahip enzimleri ürettik. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunun dışında da çalıştığımız birçok endüstriyel enzimimiz var."

Reklam
Reklam

Beldüz, bu tarz işbirliklerinin daha da gelişeceğine dikkati çekerek şunları söyledi:

"Bu tarz programlar, Türkiye ile Pakistan ya da Türkiye ile Cezayir arasındaki ikili işbirliklerimizi geliştirecek. Üniversitemizin Pakistan'ın Quaid-i-Azam Üniversitesi ile ikili işbirliği protokolü mevcuttu. Yakın zamanda da Cezayir'deki Batna-1 ve Batna-2 Üniversiteleri ile ikili işbirliği protokolü yapacağız. Bu konuyla ilgili olarak bu üniversitelerin fen fakültesi dekanları üniversitemize gelecek ve bu işbirliğini de yapacağız. Bu ilişkiler birbirimizi tanımamızı, kültürel olarak bağlarımızın artmasını ve ileride daha büyük projelere imza atmamızı sağlayacaktır. Aynı zamanda hem Pakistan'ın hem de Cezayir'in gelecek bilim adamlarının yetişmesine katkısı olacaktır."

İki tarafın da birbirine katkı sağlayacağını ifade eden Beldüz, yabancı öğrencilere ellerinden gelen her türlü desteği sağladıklarını dile getirdi.

- "KTÜ'deki deneyimlerimi Pakistan'a taşımayı hedefliyorum"

Pakistan'dan gelen doktora öğrencisi Numan Saleh Zade de TÜBİTAK projesi kapsamında bir yıllığına KTÜ'de olduğunu, Trabzon'da bir yıl kaldıktan sonra KTÜ'deki deneyimlerimi Pakistan'a taşımayı hedeflediğini anlattı.

Reklam
Reklam

Türkiye ile Pakistan arasında fazla kültürel farklılık olmadığını aktaran Zade, "Türkiye'deki insanlar çok cana yakın ve yardımsever. Turizm açısından da gezip görülebilecek çok yer var. Yemekleri de çok lezzetli. Burada olmaktan mutluyum. Türkiye ve Trabzon'da kalmak isterim." dedi.

Marium Saba da doktora çalışması için iki yıllığına KTÜ'ye geldiğini ifade ederek "Burada biyoteknoloji ve endüstriyel anlamda iki proje yürütüyorum. Her şey çok güzel gidiyor. Gelecekteki çalışmalarım için burada çok güzel tecrübeler kazanacağıma inanıyorum." diye konuştu.

Cezayir'den gelen Leyla Benammar da doktora çalışmasını tamamlamak için bir yıllığına KTÜ'ye geldiğine işaret ederek "Türkiye ile Cezayir arasında bir ortak kültür ve medeniyet var. Dolayısıyla da fazla yabancılık çekmeyeceğimi düşündüğüm için Trabzon'u tercih ettim. Daha önce de burada 3 aylık bir staj dönemim olmuştu. Bu laboratuvardan çok memnun olduğum ve ekstra deneyim kazanmak istediğim için tekrar KTÜ'ye geldim." diye konuştu.

Benammar, ilk amacının tezini bitirmek olduğunu kaydederek "Doktora tezimle ilgili bilimsel çalışmalara ve yayınlara imza atmayı düşünüyorum. Ayrıca Cezayir'deki bilimsel çalışma yapan arkadaşlarıma ve ekiplerine de buradan kazandığım tecrübeleri, deneyimleri aktarmayı planlıyorum." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: