Palandöken Belediyesi tezhip kursu açtı

Erzurum'da Palandöken Belediyesi, vatandaşlara yönelik tezhip kursu açtı. Geleneksel Türk el sanatlarını yeniden canlandırmak ve...

Erzurum'da Palandöken Belediyesi, vatandaşlara yönelik tezhip kursu açtı. Geleneksel Türk el sanatlarını yeniden canlandırmak ve yeni ustalar yetiştirmek amacıyla düzenlenen 6 ay süreli kursa 30 vatandaş katıldı. Atatürk Üniversitesi öğretim görevlilerinden Ahmet Yılmaz'ın gözetiminde Yenişehir AVM Kültür Merkezi'ndeki atölyede eğitim gören kursiyerler, yok olmaya yüz tutmuş bir sanat dalını yaşatmak istediklerini belirtti.

Atölyeyi ziyaret eden Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, kursiyerlerin tezhip çalışmalarını beğendi. Bulutlar, rutin belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra sosyal belediyecilik yaptıklarını da vurgu yaparak, "Geleneksel el sanatlarının yaşatılması için sosyal belediyecilik sorumluluğu içerisinde başlattığımız tezhip kursumuza emek verenlere teşekkür ediyorum. Böylesine bir sanatın yaşatılması her şeyden önce gelir. Tezhip sanatını yaşatmalıyız ki bize bırakılan bir mirası bizler de gelecek nesillere bırakabilelim. Bunun için belediye olarak üzerimize düşen sorumluluğu her alanda gösterdiğimiz gibi sanat alanında da gösterir olmamız bizleri mutlu ediyor. Kursiyer kardeşlerimizin tezhip sanatını iyice öğrenip gelecek nesillere taşıyacağından kuşkumuz yok.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Tezhip Hocası Yılmaz, kursiyerlere eskiz, çiçek çizimleri, resim bilgisi ve muhtelif desenlerin kopyalanmasının öğretildiğini dile getirdi. Öğrencilerinin zaman içerisinde kendi kompozisyonlarını yapmaya başladığını dile getiren Yılmaz, "Tezhip sanatı çok kolay fakat öğrenilmesi de bir o kadar zor sanattır. Kursumuzun katılımcıları bu öğrenme eşiğini hızlı bir şekilde aştılar. Kendi kompozisyonlarını yapar hale geldiler. Şuanda 22 ayar altınla Tezhip işlemesine başlayan kursiyerlerimiz var." dedi.

TEZHİP NEDİR?
Tezhip sözcüğü, Arapça'da 'altınlamak' anlamına geliyor. Genelde kağıt üzerine altın ve çeşitli renklerle yapılan, çoğunluğu figürsüz olan süslemeler 'Tezhip' olarak adlandırılıyor. Tezhip en çok el yazması kitaplarda kullanılmakla birlikte tek levha halindeki yazıların çevresi de tezhiple süslenebiliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: