Palandöken: "Son motorin zammı ekonomiyi olumsuz etkileyecek"

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, benzine 15 kuruş zammın ardından motorine Cuma gününden geçerli olmak üzere 17 kuruş zam yapılmasının ekonomiyi son derece olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Akaryakıttaki fiyat artışları, vergi indirimleriyle kontrol altına alınmalı” dedi.TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklama ile son iki gün içinde akaryakıta yapılan zamları değerlendirdi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, benzine 15 kuruş zammın ardından motorine Cuma gününden geçerli olmak üzere 17 kuruş zam yapılmasının ekonomiyi son derece olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Akaryakıttaki fiyat artışları, vergi indirimleriyle kontrol altına alınmalı” dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklama ile son iki gün içinde akaryakıta yapılan zamları değerlendirdi. İki gün içinde benzine 15, motorine ise 17 kuruş zam yapılmasının ekonominin tüm dengelerini bozacağını belirten Palandöken, “Petrol ihracatçısı bir ülke değiliz. Maalesef uluslararası petrol fiyatlarını kontrol etme şansımız da yok. Diğer taraftan ABD ekonomi yönetiminin politikaları nedeniyle Amerikan Doları tüm gelişmekte olan ülkelerde değer kazanıyor. Geriye kontrol edilebilen tek enstrüman olarak vergiler kalıyor. Petrol fiyatları vergi indirimleri ile kontrol edilmezse fiyat artışlarının ekonomiye etkisi, vergi indirimiyle doğacak vergi kaybından daha büyük olacaktır” ifadelerini kullandı.
Enflasyondaki artışın son 3 aydır durduğunun ve TÜFE’nin az da olsa bir düşüş trendine girdiğinin altını çizen Palandöken, şunları kaydetti:
“Geçtiğimiz bir yıl içinde enflasyondaki artışın nedenlerini iyi analiz edersek, TÜFE’deki artışın en büyük nedeninin döviz kuru ile petrol fiyatlarındaki artış olduğu anlaşılır. Zira en büyük artış genellikle ulaştırma hizmetlerinde görülüyor. Enflasyonu kontrol altına almanın yolu, akaryakıt fiyatlarını kontrol altına almaktan geçiyor. Bunun için de yüksek artışın olduğu dönemlerde vergi indirimleri yapılırsa enflasyonda kayda değer bir artış olmayacaktır. Bu da halkın tüketiminin artmasına ve dolayısıyla ekonominin canlanmasına neden olacaktır. Sonuçta almaktan vazgeçilen vergiden daha fazlası gelir olarak devletin kasasına girecektir.”

Reklam
Reklam