Palandöken’den Haksız Rekabet Açıklaması

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’nin tüm bölgelerinde haksız rekabet...

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’nin tüm bölgelerinde haksız rekabet ile ilgili sorunların yaşandığını söyledi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çözüm süreci ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve kanaat önderleriyle yapılacak toplantıya katılmak için geldiği Zonguldak'ta, Alaplı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şerafettin Kocaman’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette esnafın içinde bulunduğu durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Palandöken, şöyle konuştu: “Türkiye’nin bütün bölgelerinde haksız rekabetle ilgili problemler var. Yabancı sermayenin perakende sektörüne girmesi, AVM’lerin yapılması esnaf ve sanatkarların sıkıntılarını her geçen gün biraz daha büyütüyor. Bu problemlerden dolayı geleneksel esnafın yaşaması zorlaşıyor. Asıl sorun haksız rekabette mücadele etmek. Yerel yönetimlerin yer tahsisi yaparken daha dikkatli olmaları lazım. Geleneksel perakende sektörü yok oluyor." Sorunların birinin bu olduğunu belirten Palandöken, şunları söyledi: "Bir diğer sorunumuzda ticari araçların, kamyonların, taksilerin, minibüslerin mazot desteği alamamalarıdır. Deniz vasıtalarında bu indirim varken kara ticari taşımacılığı bu indirimden yararlanamıyor. Bu problemlerimizin yanında bölgesel sosyal güvenlik primi alınmasını öneriyorum. Alaplı’daki ile İstanbul’dakinin aynı primi ödemesi bir haksızlıktır. Alaplı’daki ekonomik güç ve kazanç olarak İstanbul’daki ile aynı mı, değil. Esnafın bulunduğu ilin yaptığı iş sürecinin bedeliyle örtüşmelidir. Bu bölgelere özel teşvik ve destekler sadece sanayicilere değil esnafa da verilmesi lazım. Bu haksızlığın ortadan kalkmasıyla ilgili çalışmalarımız var."

Reklam
Reklam

Memleketin en önemli sorunlarından birinin de terörün sona erdirilme çalışmaları olduğunu anlatan Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çalışma gurubunun içinde esnaf ve sanatkarların temsilcisi ve konfederasyon başkanı olarak bende varım. İnşallah bu süreçte teröre harcanan para ekonomiye kazandırılırsa, esnafın işleri biraz daha iyi olacaktır. Esnafın iki defa yapılandırılma, iki defa sicillerinin affıyla ilgili hükümet hem 2003’de hem de 2009 yılında iki defa kanun çıkarttı. Ama maalesef, bu kanunu bankalar uygulamıyor. Bankaların tamamı neredeyse özel sektör. Bankalar özel bankacılık sisteminde. Devlet bankası yok. Böylece esnafın yıllar önce bir tane çekinin yazılması veya bir tane senedinin, kredi kartından sicilinin bozulması kredi alamamasına mani olmuştur. Kredi veren çok ama esnafın kredi alacak kefili yok. Bunun yanında kredi alacakların eş rızası yasası çıkmıştı, çok şükür o şart kalktı esnaf biraz olsun rahatladı. Esnafın önündeki engel açılırsa, ekonomi için önemli bir dinamo olur. Esnafı olmayan ya da güçlü esnafı olmayan bir ülkede kalkınmışlık, görkemlik olmaz. Esnaf o bölgenin koruyucusu, kollayıcısıdır. O yüzden esnafımızın meseleleri halledilmeli ve esnafımızın önü açılmalıdır.”

Reklam
Reklam

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in ziyaretinde Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun da hazır bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: