Pamuk Daha Modern Ortamda Işlenecek

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Bakanlar Kurulu kararıyla, pamukların kontrolüne ilişkin yayınlanan...

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Bakanlar Kurulu kararıyla, pamukların kontrolüne ilişkin yayınlanan tebliğ sayesinde pamukların denetimlerinin daha hızlı bir şekilde yapılacağını söyledi.

Şanlıurfa'da üretilen pamuk miktarı arttı, ancak kalitede düşüş oldu. Şanlıurfa'da üretilen pamuğun pazar payı düşünce yetkililer pamukta kalitenin yükseltilmesi için kolları sıvadı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yasal zeminde düzenlemeler yapıldı. Son düzenlemelerle birlikte pamukta kalitenin de yükseltilmesi bekleniyor. Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, 8 Haziran 2012 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile yayınlanan pamukların kontrolüne ilişkin tebliğle birlikte pamuk denetimlerinde yeni uygulamaların getirildiğini hatırlattı. Kaya, bu sistemin pamukların daha modern ortamlarda işlenmesini ve denetimlerin daha hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Çırçır fabrikalarının lisanslı sorumlu pamuk denetçisi bulundurmak zorunda olduğunu belirten Başkan Kaya, açıklamasında şunları dile getirdi: “Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan Pamukların Kontrolüne Dair Tüzük uyarınca tasnif ve kontrolü zorunlu olan pamukların ihracatında, ithalatında ve iç piyasa kontrollerinde uygulanacak usul ve esasları düzenlemek üzere pamukların kontrolüne ilişkin 15 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren tebliğ, beraberinde birçok yeniliği getirdi. Bu tebliğ ile pamukçulara aynı zamanda e- imza zorunluluğu getirildi. E- imzası bulunmayan firmalar işlem yapamayacak.”

Sorumlu pamuk denetçisi için Ekonomi Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürlüğü tarafından Şanlıurfa Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda kurslar verildiğini de belirten Kaya; kurslara toplam 283 kişinin katıldığını söyledi. Çırçır fabrikalarında ışık odalarının mutlaka olması gerektiğini kaydeden Kaya; “Yayınlanan bu tebliğ ile denetimler daha hızlı ve daha düşük bir maliyetle yapılacak. Bu nedenle pamuk sorumlu denetçileri ve çırçır ve prese fabrikaları müşterek olarak sorumluluk kazanmış oluyor. Denetimlerde bekleme süreleri de azalmış oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz