Pamuk ekim alanları daraldı

ADANA(İHA) -Türkiye'nin pamuk üretiminin büyük bir bölümünü karşılayan Çukurova'da, pamuk ekim alanları 2001 yılına göre yüzde 18 dolayında daraldığı bildirildi. Buna karşılık soya fasulyesi ve ayçiçeği ekim alanları genişlerken, 2. ekimle birlikte mısır ekim arazilerinin de geçtiğimiz yılın rakamlarına ulaşması bekleniyor.

Adana Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları açıklamada, "Pamuk ekim alanları geçen yıl rakamlarına göre yüzde 18 azalarak 618 bin 600 dekardan, 573 bin 120 dekara düştü. Bu yıl ürün miktarının da yüzde 20 düşeceği tahmin ediliyor. Pamuk ekim alanlarının azalmasına 2001 yılında uygulanan alım politikaları etkili oldu" dedi.

Reklam
Reklam

Geçtiğimiz yıla göre soya fasulyesi ekim alanlarının ise 74 bin 140 dekardan, 126 bin dekara, ayçiçeği ekim sahalarının da 28 bin 590 dekardan 91 bin 640 dekara yükseldiğini bildiren yetkililer, şu bilgileri verdi: "Buğday ekim alanlarındaki azalmaya rağmen verim arttı. Hatta dekar başından alınan verimin artmasıyla birlikte toplam üretim geçen yılın rakamlarını geçti. Buna karşılık yonca ve korunga ekim alanları ise genişledi."

Pamuk üretiminde kötü bir yıl geçiren Çukurova çiftçisinin mısır ve soya fasulyesiyle yüzünün güldüğünü belirten yetkililer, "Çukurovalı çiftçiler ekim alanlarındaki daralmaya rağmen Karadenizli çiftçilere açık fark attı. Soya fasulyesi üretiminde de yüzde 300 artış bekliyoruz" diye konuştular.