Pamuk eller cebe, freelance çalışmanın da masrafları var

Freelance çalışmak da tıpkı yeni bir iş kurmak gibi öncelikle biraz sermaye gerektiriyor ve bunun yanı sıra sizi bekleyen finansal olarak zor günler ve biraz vergi borcu da olabilir.

MYNET EKONOMİ SERVİSİ/ Eylül Ertaş

Hepimiz rahatımıza biraz düşkünüz ve bazen mesai saatleri, giysi derdi, sabah trafiği pazartesi sabahlarını kabusa çevirip “En güzeli evden çalışmak abi!” diye düşündürtüyor olabilir. Ama maalesef ben ofisten sıkıldım, freelance çalışacağım demek hayallerdeki kadar kolay ve masrafsız değil. Evet, freelance çalışmak sizi çok özgür hissettirebilir ve sosyal medyada kahvenizle bilgisayarınızın mükemmel uyumunu gösterip ne kadar rahat çalıştığınızdan bahsederek bolca beğeni toplayabilirsiniz. Ancak eğer yeterince hazırlıklı değilseniz özellikle ilk aylarda ödemelerinizi bekleyip makarna yemeye hazır olun. Üstelik freelance çalışmak da tıpkı yeni bir iş kurmak gibi öncelikle biraz sermaye gerektiriyor ve bunun yanı sıra sizi bekleyen finansal olarak zor günler ve biraz vergi borcu da olabilir. Eğer bunlara hazırsanız biraz sizi neler beklediğinden ve bu süreci en iyi nasıl yönetebileceğinizden bahsedelim.

Reklam
Reklam

Sağlık Sigortası

İş görüşmelerinde özel sağlık sigortası yapıldığını öğrendiğinizdeki heyecanınızı düşünün ve şimdi onu yavaşça kenara bırakın çünkü kendiniz için çalıştığınızda sağlık sigortasına da sizin yatırım yapmanız gerekiyor. Şu anda genç olduğunuzu ve güncel bir rahatsızlığınız olmadığı için sağlık sigortasına ihtiyacınız olmadığını düşünebilirsiniz ama yine de ne olur ne olmaz siz iyi bir sağlık sigortası yaptırın!

Ofis Alanı

Freelance çalışmak deyince aklınıza ilk gelenin pijamalarla çalışmak olduğunu biliyoruz. Ne giyinme derdi ne de ulaşım derdi var, çok güzel değil mi? Bu birkaç hafta için güzel gelse de bir süre sonra uzun zamandır dışarı çıkmadığınızı ya da ağrıyan sırtınızı fark edebilirsiniz. Üstüne üstlük bir de önünüzde aşmanız gereken bir Netflix and Chill engeli var. Eğer bir ofiste çalışırken sahip olduğunuz çalışma performansına sahip olmaya devam etmek istiyorsanız ne yaparsanız yapın ama kucağınızda laptopla yatakta ya da koltukta oturmaktan uzak durun. Diğer freelance çalışan arkadaşlarınızla bir araya gelip bir çalışma alanı kiralayabilir ya da evinize güzel bir çalışma odası yapmak için biraz yatırım yapabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Etkileyici Bir Websitesi

Kendinize bir websitesi yapmak için internette ucuza ve kolayca[ bulabileceğiniz o kadar çok kaynak var ki yapmamak için bahaneniz yok. İşlerinizi gösteren bir websitesine sahip olmanız hem daha çok kişiye ulaşmanızı sağlar hem de LinkedIn profilinizden daha çok karakter gösterir.

İyi tasarlanmış bir websitesine sahip olmak işlerinizi sergilerken aynı zamanda network oluşturmanıza da yardımcı olur. Arkadaşlarınızın, etrafındakilere “ Arkadaşımın sitesine bir baksana, bence onunla çalışmalısın!” demesi de kariyerinizi körükleme ihtimali olan önemli bir faktör. O yüzden bir domain adı bulmak için Squarespace’te yarım saatinizi harcayabilirsiniz, değil mi?

Bir Muhasebeci Bulmak

Eğer freelance çalışmaya yeni karar verdiyseniz finansal meseleler ve vergilerle uğraşmak sizi biraz zorlayabilir. Bu yüzden en azından ilk yılınızda iyi bir muhasebeciye sahip olmak sizi hem bu dertten kurtarır hem de hata yapmanızı engeller. İlk başta bir muhasebeci tutmak fazla masraflı gözükse de vergilerinizin düzgün ödenmesi uzun vadede sizi pek çok masraftan kurtarabilir yalnız muhasebeci ararken freelance ya da küçük işlere sahip kişilerle çalışma deneyimi olanları seçmeye dikkat edin.

Reklam
Reklam

İşinizi En İyi şekilde Yapmanızı Sağlayan Her Şey

İşiniz için gerekeni yapmak kulağa pek yeni bir öneri gibi gelmese de ihtiyacınız olan teknik ekipmanlara sahip olmak epey masraflı olabilir. Yaratıcı tutkunuzu takip etmek için ofisteki işinizi bırakmayı düşünüyorsanız o zaman profesyonel kalitedeki teknik malzemelere de yatırım yapmayı ciddi olarak düşünmelisiniz.

Picasso da o harika resimleri boya kalemleriyle yapmadı elbet. Örneğin fotoğrafçıysanız, kendinize bir fotoğraf stüdyosu yapmayı düşünebilir veya hali hazırda kullandığınız fotoğraf düzenleme programınızı daha iyisiyle değiştirebilirsiniz. Eğer müşterilerle sık sık dışarda toplantı yapan bir freelance çalışansanız da kullanışlı bir laptopa yatırım yapmanız gerekebilir.

Freelance çalışan olarak ne iş yapmayı planlıyor olursanız olur, her şeyi en ince detayına kadar planlayın. İşinizi farklı açılardan düşünmek ve plan yapmak sizi pek çok dertten ve baş ağrısından kurtarabilir.