Pamuk toplama şartlarına uymayana ceza

DENİZLİ (İHA) - Denizli Valiliği tarafından oluşturulan bir komisyon, pamuk toplama zamanında tarlalarda güvenlik güçleriyle birlikte denetimlerde bulunacak.

Denizli Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, tekstil sektörünün hammaddesi olan pamuğun, ekonomide tarımdan sanayiye, iç ticaretten ihracata, yılda 10 milyar dolar yurtiçi, 7 milyar dolar da yurtdışı olmak üzere toplam 17 milyar dolar katma değer oluşturmakta ve yılda 5 milyon insana istihdam oluşturduğu belirtildi. Türkiye'de pamuk hasadının çok büyük bir bölümü elle yapıldığı belirtilen açıklamada, "Elle hasat edilen pamuklar, makine ile hasat edilenlere göre daha kaliteli olmasına rağmen toplama sırasında kütlüye yabancı maddelerin karışması bu avantajı yok etmektedir. Pamukların eski gübre çuvallarına toplanması ve bu çuvallardan her türlü naylon, plastik ve polipropilen gibi malzemelerin kütlüye karışması tekstil sektöründe geri dönülmez hatalara sebep olmaktadır. Ayrıca pamukta kütlünün dışında her türlü tel, gres yağı, pas, toz, kum, kağıt, ağaç, deri, lastik gibi organik ve inorganik maddeler de önemli kirlilik sebepleridir. Bu durum son ürün haline gelmiş olan iplik ve dokunmuş kumaşların yurtdışından yüklü miktarlarda cezalara uğrayarak geri gelmesine, ön önemlisi bunca alın terinin heba olmasına sebep olmaktadır" denildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada, kütlü pamukların toplanması, taşınması, muhafazası ve depolanması esnasında pamuk bitkisine ait yaprak, kabuk parçaları, çiçek, sap ve tozlar haricinde kalan başka maddelerle kirlenmesini önlemek suretiyle standart, kaliteli ve temiz lif pamuk üretiminin gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla 2003/6189 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 9 Ekim 2003/25254 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ağustos 2005 tarihinden itibaren tedbir alınmasının yasal zorunluluk haline getirildiği kaydedildi.

Açıklamaya göre, pamuk toplanırken, muhafazası ve depolanması sırasında yüzde 100 pamuktan yapılmış, boyanmamış bez ve dikiş iplikleri kullanılması, her türlü jüt, plastik, naylon ve gübre (polipropilen) çuvalı kullanımının yasak olduğu, kirlenmeye neden olmayacak plastik kasa, kova, sepet, küfe, teneke ve benzeri malzemelerin kullanılabileceği, pamuk üreticilerinin kirliliğe neden olmayacak bu malzemeleri işçilere temin ve takip etmekle yükümlü olduğu, pamuk ticareti yapan kuruluşlar ile çırçır prese fabrikaların, kirlenmeye maruz kalmış, jüt, kanaviçe ambalajlamış pamukları alıp satmaları, depolamaları ve işlemeleri de yasak kapsamında olduğu belirtildi.
Bu önlemlerin uygulanması için, pamuk yetişen tüm il ve ilçelerde kurulan "Kütlü Pamuklarda Kirlenmeyi Önleme Komisyonu"nun hasat dönemi süresince güvenlik güçlerinin de katılımıyla tarla ve işyerlerinde denetim yapılacağı belirtilerek, "Denetimler sırasında önlemle uymayanlar hakkında 1705 sayılı Kanun gereğince, 1 aydan 6 aya kadar hapis, 5.825 YTL ile 28.980 YTL'ye kadar para ceza uygulanacaktır. Pamuk üretici ve tüccarların cezalı duruma düşmemeleri için belirtilen tedbirlere titizlikle uymaları gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

Reklam
Reklam