Pamuk üreticisi tarlasını ateşe verdi

MANİSA (İHA) - Manisalı pamukçu mağduriyetini göstermek için tarlasını ateşe verdi. Mütevelli Beldesi'ndeki pamuk üreticileri, üretim ve toplama maliyetinin yüksek oluşu, buna karşılık alım fiyatlarının ise düşük oluşu nedeniyle mağdur olduklarını dile getirerek, "Kar etmeyeceğimiz pamuğu toplayıp satmaktansa yakarız daha iyi. Hiç olmazsa gönlümüz rahatlar" diyerek kendilerini teselli ettiler.

Mütevelli Beldesi'nde yaşayan bir grup vatandaş bu sabah biraraya gelerek birlikte aldıklarını tarla yakma kararını uyguladılar. Önce pamuk toplamaya çalışan işçileri tarladan uzaklaştıran pamuk üreticileri, daha sonra tarlanın köşelerinden pamuklarını ateşe verdiler.

Reklam
Reklam

Pamuk tarlası alevlere teslim olurken bir yandan da sitem eden üreticiler, "Bu tarlanın ateşi birazdan sönecek, ama bizim içimizdeki ateş nasıl sönecek bilmiyoruz. Yıllardır pamuk ekeriz, ancak hiç bu sene olduğu kadar mağdur ve çaresiz olmamıştık" dediler.

Hükümete ve tekstil sektörü patronlarına seslenen üreticilerden Mehmet Uğraş, "Pamuk toplama maliyeti kilo başına 280 bin lira, alım fiyatı ise 500 bin liraya düştü. Bunun yanında mazot, gübre, ilaçlama gibi diğer üretim girdileri de eklenince bu yıl pamuktan hiç kar edemedik. Aksine zarar ediyoruz" dedi.

ALTERNATİF ÜRÜN, DARI VE DOMATES Bir kaç gün sonra yağışların tekrar başlayacağını ve işçilerin bölgelerine gideceğini dile getiren Uğraş, "Bundan sonra tekstilciler pamuğu dışarıdan getirsin. Zaten bizi dinleyen yok. Önümüzdeki sene pamuk ekmeyi aklımızdan bile geçirmiyoruz. Tek düşüncemiz bu yılın yarasını nasıl kapatacağımızdır. Herkes bilsin ki, seneye pamuk ekimi yapılmayacaktır" diye konuştu.

Pamuktan zarar ettikleri gerekçesiyle alternatif ürün arayışına girdiklerini belirten Mehmet Uğraş, "Alternatif ürün olarak darı ve domates ekimi yapacağız. Tekstilciler beni iyi duysun, bakalım seneye nereden pamuk bulacaklar. Bize bu yıl olan oldu, biz yaşamımızı idame ettiririz, ama siz pamuğu bulamayınca ne yapacaksınız?" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Pamuk destekleme primlerinin bir an önce belirlenmesini ve hükümetin tarımı destekleme yönünde somut kararlar almasını beklediklerini belirten Uğraş, "Türkiye şartlarında en çok mağdur olan pamukçudur. Üç ay içerisinde hükümet bu konuda ciddi adımlar atmalıdır. Çok zor günler geçiren pamukçu, şaşkın ve ne yapacağını bilememektedir. Dünya fiyatlarına entegre olalım. Dünya piyasasında 2 milyon, 2 milyon 200 bin lira olan pamuk, bizim ülkemizde de hak ettiği yeri alsın. Başka çaresi yok" dedi.