Pamuk üreticisine ‘birlik’ morali

Adana Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oanna Çorat, pamuk üreticilerinin son dönemlerde dalgalanan fiyatlar nedeniyle umutsuzluğa...

Adana Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oanna Çorat, pamuk üreticilerinin son dönemlerde dalgalanan fiyatlar nedeniyle umutsuzluğa kapılmamasını istedi. Çorat, ‘’Pamuk her zaman Çukurova’nın gözdesidir. Fiyatlarda dalgalanmalar olsa da üreticimiz stratejik bir bitki olan bu ürünün ekiminden yeniden uzaklaşmamalı.’’ dedi.
Çorat, geçen yıl ekim döneminde lif pamuğun tüm dünyada yükseliş trendine girdiğini, 2,5 TL olan kilo fiyatının 7 TL sınırına kadar dayandığını hatırlattı. “Ardından fiyatlar inişe geçti. Bu da doğal olarak bu yıl pamuğa yönelen üreticimizi üzdü.” diyen Çorat, düşen fiyatların üreticinin moralini bozmaması gerektiğini söyledi. Oanna Çorat, pamuğun her zaman Çukurova’nın ana ürünü ve stratejik bir bitki olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Pamuk üreticisi şu anda umudunu prim destekleme fiyatlarına bağlamış durumda. Çünkü bu fiyatlar ne kadar erken açıklanırsa üretici o kadar moral bulacak. Ama üretici birliği olarak bizim tavsiyemiz pamuk üreticisi umutsuzluğa kapılmasın.”
Çorat, pamuğun Türkiye’nin en önemli ihraç kalemlerinden olan tekstilin ana hammaddesini oluşturmasının yanı sıra yağlı tohumlar açığının kapatılmasında da önemli bir unsur olduğuna dikkati çekti. Çorat, şöyle devam etti: “Pamuğun çiğidinden (tohum) bitkisel ham yağ elde ediliyor. Ülkemiz aynı zamanda bitkisel ham yağ açığı olan bir ülke. Bunun için milyonlarca dolar döviz ödüyoruz. Pamuk yağını aldığımız tohumun posası da hayvan yemi olarak kullanılıyor. Yani, pamuk çok yönlü değerlendirilen bir bitki.”
Adana Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oanna Çorat, en büyük kaygılarının üreticinin üretim planlaması hatasına düşmeleri olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Bu yıl mısır üreticisi oluşan fiyatlardan memnun. Bu yüzden gelecek yıl bu ürünün ekimine yöneliş olacağını tahmin ediyoruz. Ancak bizim tavsiyemiz; üreticimiz arz-talep dengesini çok iyi tahlil etmeli. Çiftçilerin geleneksel hatası şu; o yıl hangi ürün daha iyi gelir getirdiyse, ertesi yıl tüm çiftçiler o ürüne yöneliyor. Ancak bu kez bir yıl kazandıran ürün ertesi yıl arz fazlası nedeniyle fiyat düşüşü yaşıyor. Bu yüzden pamuk konusunda karamsarlığa kapılmak için çok erken. Üreticimiz bu yanlışa düşmesinler.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz