ANTBİRLİK Genel Müdürü Atilla Diniz, ekim sahalarından Yüzde 10 Yüzde 15 arasından bir azalma olduğu ifade ederek; Antalya bölgesinde geçen sene 28 bin ton olan pamuk rekoltesinin bu sene 23 bin ton civarında olmasını beklediklerini kaydetti. Türkiye genelinde pamuk üretiminin yüzde 40 azalma olduğunu söyleyen ANTBİRLİK Genel Müdürü Atilla Diniz, “Pamuk üretimindeki azalmanın asıl sebebi yurtiçi ve yurt dışında piyasalarda oluşan lif pamuk fiyatlarıdır. Fiyatlar geçene seneye göre oldukça düşük. Ayrıca bu sene yağışlardan dolayı verim kaybıda yüzde 15 civarında düşüş var. Geçen sene Antalya’da 80 bin dekar olan Pamuk akilen araziler bu sene 65 bin dekar civarında” diye konuştu.
1 kilogram kütlü Pamuğun çiftçiye maliyetinin 1.8 TL olurken, Ege, Güneydoğu ve Çukurova’da alım fiyatı 1.3 TL olarak belirlendiğini kaydeden Diniz, ANTBİRLİK olarak pamuk alım avans fiyatını kilogram başına 1.6 TL olarak belirlediklerini kaydetti. Mevcut pamuk fiyatlarının bu şekilde devam etmesi durumunda gelecke yıllarda hem Antalya’da hemde Türkiye genelinde pamuk ekim alanlarında yüzde 50’lere varan düşüşler olacağını belirten Diniz, “Pamuk fiyatlarının düşük olduğu dönemlerde, destekleme fiyatları öenm kazanıyor. Şu anda kilogram başına 46 kuruş olan destekleme primi en az 60 kuruş olmalı ve ekim sezonundan önce açıklanmalı. Aksi taktirde Türkiye’de üretimin tüketimi karşılama oaranı dahada azalacak ve tekstil sektörünün ana hammedesi olan pamukta oluşacak dışa bağımlılıktan dolayı 1.7 milyar dolar ithalata gidecek” dedi.
Dünyada pamık fiyatlarını ABD ve Çin’in belirlediğini kaydeden Diniz; “Çin dünyanın en büyük pamuk üreticisi, aynı zamanda tüketicisi. Çin dünyada en fazla pamuk ithal eden ülke durumunda. Çin’in ardından Türkiye geliyor. Ülkemizde 2011 yılında 750 bin ton pamuk üretim rekoltesi olurken, bu sene 550 bin tona düşecek. Türkiyenin yıllık pamuk tüketimi 1.2 milyon ton civarında. Ekim sahalarında daralma sürerse yurt dışından dah afazla pamuk ithal edeceğiz” dedi.
Türk üreticisinin pamuk üretimindeki verimde bir sorun olmadığını kaydeden ANTBİRLİk Genel Müdürü Atilla Diniz; “Bugün Türk üretcisi verimlilikte, Avusturalya ve İsrail’in ardından dünyada 3’ncü sırada. Ancak pamuk üretim maliyetleri ve piyasalarda oluşan fiyatlar üreticiyi çok zorluyor. Bugün dünya fiyatları 70-72 cent aralığında. 2 yıl once dünya piyasalarında pamuk 240 centi gördü” diye konuştu. Üretimin arttırılması için dünay piyasalarında fiyatların artmasıan ülke olarak etki edemeyeceğimizi ifade eden ANTBİRLİK Genel Müdürü Atilla Diniz, “Ama üretimin artması amacıyla girdi fiyatlarında ayarlama yapılabilir. Üreticinin ana girdisi olan mazot ve gübrede KDV yüzde 1’e düşürülebilir. Ayrıca mazotun fıyatlandırması farklı olabilir. Yoksa her sene yüzmilyonlarca doları pamuk ithalatına verebiliriz” dedi.
ANTBİRLİK’in hem yatırımlara hemde çiftçiyi desetklemeye devam ettiğini kaydeden Diniz, “2011 yılında üretici ortaklarımıza 25 milyon TL kredi desteği verdik. Bu arada yatırımlarımızda sürüyor. Serik’te bulunan kooperatif ve çırçır fabrikasının kent merkzinde kalmasından dolayı Çandır beldesine takribi 10 milyon TL’lik bir yatırm yapıyoruz. Burada 11 bin 500 metrekare kapalı alanda, modern bir çırçır fabrikası ve tarımsal depolar ve idare binası inşa ediyoruz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz