Panaya Kilisesi Kamulaştırılacak

KAYSERİ (AA) - Kayseri Valiliği, özel mülkiyete tabi Panaya Kilisesi'nin kamulaştırılması için çalışmalara başlandığını bildirdi. 

KAYSERİ - Kayseri Valiliği, özel mülkiyete tabi Panaya Kilisesi'nin kamulaştırılması için çalışmalara başlandığını bildirdi. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, kilisenin kentsel sit alanı sınırları içerisinde olduğu ve özel mülkiyet adına kayıtlı bulunduğu ifade edilerek, yapının Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca 1993 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edildiği anımsatıldı. Kayseri Valisi Sayın Orhan Düzgün'ün 2013 yılının ekim ayında Germir Mahallesi'nde incelemelerde bulunduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Vali Düzgün, Panaya Kilisesi çevresindeki ahır olarak kullanılan yapıların kaldırılması yönünde Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürüne talimat vermiş. Koruma Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan inceleme sonucunda söz konusu kilisenin kullanılmamasından kaynaklı olarak bakımsız olduğu görülmekle beraber ahır veya samanlık gibi herhangi bir kullanım söz konusu olmadığı tespit edilmiş. Ancak tescilli yapının yakın çevresi incelendiğinde çevresinde ahır olarak kullanılan niteliksiz yapıların mevcut olduğu görülmüştür. Müdürlük uzmanlarınca yapılan tespitler Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda değerlendirilmiş ve alınan kararla özel mülkiyet adına kayıtlı bulunan, 1993 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen kilisenin 'toplumun maddi tarihini oluşturan kültür verileri içinde tarihsel, simgesel, anı ve estetik nitelikleriyle korunması zorunlu yapılar' kapsamında değerlendirilerek yapı grubunun birinci grup olarak belirlenmesine karar verilmiştir." Açıklamada, özel mülkiyete ait kilise ile kilise parseline bitişik parsellerin kamulaştırılmasına, ve çevresindeki ahır olarak kullanılan yapıların kaldırılması gerektiğine karar verildiği belirtilen açıklamada, "Karar ilgili yerlere dağıtımlı olarak gönderilmiştir. Söz konusu özel mülkiyete tabi kilisenin kamulaştırılması için Kayseri Valiliğince işlemlere başlanılmış ve Kültür ve Turizm Bakanlığından ödenek talep edilmiştir. Yerel gazetelerde çıkan haberler nedeniyle Melikgazi Belediyesine 13 Şubat'ta ikinci kez hatırlatılarak kilise çevresindeki ahırların ivedilikle kaldırılması istenmiştir" denildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: