Pancar Çorbasından Hamsi Pilavına Bir Oturuşta Yiyebileceğiniz 10 Enfes Giresun Yemeği

Bilinenin aksine, insanlarının “uy, haçan, da” demediği Giresun’un yeşil doğasının içine gizlenmiş onlarca harika yemek var. Çok bilinmeyen bu yemekleri başka yerlerde bulmak oldukça zor.

Mynet Yemek Facebook Sayfasını Beğenin!

Fasulye diblesi

Karadeniz Bölgesi’nde çokça yetiştirilen taze fasulye ile yapılan onlarca yemekten sadece bir tanesi. Rivayet odur ki, kendisi taze fasulye ve pirincin birbirine en çok yakıştığı yemektir. Yapımının kolaylığı ve malzemelerinin ucuzluğundan dolayı ona rastlama şansınız oldukça yüksek. Eğer şansınız varsa, evin yakınındaki bostandan toplanmış taze fasulye ile yapılanına denk gelirsiniz.

Pancar sarması

Pancar sarması kendine has tadıyla mutfağımızdaki envai çeşit sarmanın arasından sıyrılıyor. Sert pancar yaprakları yumuşamaları için birkaç dakika boyunca kaynatıldıktan sonra, etli veya etsiz içle sarma şeklinde sarılıyor. Pancar sarmasının, muska şeklinde üçgen sarıldığı da olur. İsterseniz sade, isterseniz sarımsaklı yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz. Pancar sarmasının kalbinizdeki yerine başka hiçbir sarma göz dikemez.

Reklam
Reklam

Pancar çorbası

Pancar çorbası derken, kırmızı pancardan yapılan ve soğuk servis edilen çorbadan bahsetmiyoruz. Bu pancar çorbası, karalahanadan yapılıyor ve içip içebileceğiniz en lezzetli çorbalardan birisi. Tamamen vegan olan bu çorbaya isterseniz et de ekleyebilirsiniz ama etsiz hali bile insanı bambaşka alemlere götürüyor. Karadeniz’in soğuk yaylalarında insanın içini ısıtan bu çorbayı mutlaka deneyin!

Fasulye turşusu

Az önce taze fasulye çokça yetiştiriliyor demiştik ya, işte bu sebzenin kullanım alanlarından birisi de turşu. Duyanların, “Yok artık yahu onun da turşusu mu olur?” diyerek yadırgadığı bu lezzeti en çok kahvaltılarda görürsünüz. Fasulye turşusu, soğan ve salçayla birlikte kavrulup kahvaltılarda sıkça tüketilir. Buna kısaca turşu kavurması denir. Merak etmeyin, çay sizin istemenize gerek kalmadan gelecektir.

Sırgan yalaşı veya ısırgan çorbası

Isırgan bitkisinin saymakla bitmeyen yararları zaman zaman gündeme geliyor. Karadeniz’in hemen her yerinde yetişen bu bitki, yapraklarını mutfağa kadar uzatmış durumda. Ana malzemesi ısırgan otu olan bu çorba içine katılan mısır unuyla terbiye edilerek yapılıyor. Bazı yerlerde üstünde gezdirilen sulandırılmış süzme yoğurtla servis edilirken, bazı yerlerde ise eritilen tereyağıyla birlikte servis ediliyor. Nasıl servis edilirse edilsin, her derde deva olan bu çorbadan bir tabak asla yetmiyor.

Reklam
Reklam

Hamsi pilavı

Bütün yöre mutfağının belki de yapması en zor yemeği! Uzun süren uğraşları bir yana, hamsi pilavı bir yemek ne kadar maharet isteyebilirse, o kadar maharet istiyor! İlk denemenin başarılı olduğu nadir yemeklerden birisidir. Hamsili pilavı yerken dikkat edilmesi gereken şey, yediğiniz miktar. Nasıl olduğunu anlamadan ikinci hatta üçüncü tabağa geçebilirsiniz.

Mısır ekmeği

Giresun deyince mısır ekmeğinden bahsetmeden olmaz. Mısır ekmeği o kadar popüler bir lezzet ki Türkiye’deki çeşitli fırınlarda görmek mümkün. Yapılışı normal ekmeğe benze de, mayasız pişirilmesiyle ondan ayrılıyor. Mısır ekmeğini sade veya Giresun ve çevresinde olduğu gibi yoğurdun içine ufalayarak da yiyebilirsiniz. Yoğurtla aranız iyi değilse, mısır ekmeğiyle yedikten sonra bir kez daha düşüneceksiniz.

Yağlaş

Bu yemeğe Karadeniz'in diğer bölgelerinde muhlama veya kuymak da denir. Mısır unu, tereyağı, tuz ve su ile yapılan yağlaş malzemelerinin basitliği ve doyuruculuğu sebebiyle sıkça yapılır. Piştikten sonra üstünde gezdirilen kızgın tereyağı ile servis edilir. Diyetteyken yanına yaklaşılmaması gereken yemeklerden birisi olarak not edin.

Reklam
Reklam

Fındıklı yufka tatlısı

Fındık bol olunca tatlılardan da eksik olmuyor. Bu tatlı, tavada kızartılan fındıklı böreğin üstüne dökülen ılık şerbetle yapılır. Tam bir fındık ve enerji deposu olan bu enfes tatlıyı dilerseniz şerbet dökmeden de yiyebilirsiniz.

Mısır unu helvası

Yörede pek çok yemeğe giren mısır unu helvalara da sirayet etmese olmazdı. Hazırlama bakımından diğer helvalardan farklı olmayan bu Karadeniz tatlısını diğerlerinden ayıran şey ise fındık bakımından zengin olması. İçindekinin yanı sıra, bir de servis esnasında üstüne serpilen fındık eklenince yedikten sonra sabit kalmakta zorlanacağınız tatlılardan birisi oluyor.