Konya Şeker A.Ş., hasat öncesi üreticisine 26.7 milyon lira nakdi avans dağıtımına başladı.
İlkbahar aylarında yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle üreticiden gelen talep üzerine motorin ve ilk nakit avans ödemesini planlanandan çok erken ödeyen Konya Şeker, 2012 -2013 kampanya dönemindeki 2. nakit ödemesini de başlattı. Kampanya döneminin başlangıcından bu yana üreticilere ayni ve nakdi avans olarak 140 milyon TL avans dağıtımı gerçekleştiren Konya Şeker bölgede başlayacak hasat öncesi 26.7 milyon lira dağıtımına başladı.
Üreticinin nakit paraya en çok ihtiyacı olduğu dönemde avans dağıtımına başlandığına dikkat çeken Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bolluk ve bereket dolu bir hasat temennisinde bulundu. Konuk, “Bu sene üretici açısından zorluklarla başlayan bir yıl olmuştur. Mevsim sapmaları, çöl tozları, tohum toprağa atıldığı ve çimlendiği günlerde tüm üreticilerimizi zorlamıştı. Konya Şeker olarak biz iklim şartları ile verdiği mücadele, üretmek için gösterdiği gayrette imkanlarımız ölçüsünde üreticilerimizin yanında olmaya, onların omzundaki yükü hafifletmeye çalıştık. Bu çerçevede üreticilerimizin beklentisi doğrultusunda ayni ve nakdi avans ödemelerimizi erkene çektik. Onların kimseye muhtaç olmadan kafaları rahat bir şekilde tarlada huzurla üretebilmesi için desteğimizi arttırdık. Şükür ki, tarlalarımız önce yeşerdi, şimdi de hasat zamanına ulaştık” dedi.
Üreticinin yüzünü güldürecek bir hasat temennisinde bulunan Konuk, “Ovamızın bereketi zenginlik olup tüm çiftçi ailelerimizin hanesine ulaşır. Konya Şeker olarak bizde üreticilerimiz hasat için tarlaya girmeden önce onların yüzünü güldürmek, huzurla hasada başlamalarına destek olmak için 2.nakit avans ödememizi başlattık. Konya Şeker, ekimde, çapada, hasat da kısaca üretimin her aşamasında üreticisine desteği öncelikli görev kabul eden bir kurum. Ancak ürüne destek sadece üretim aşamasında olursa bir ayağı eksik kalır. O nedenle biz ürünü fiyatlama aşamasında da desteği olmazsa olmaz kabul eden bir kurumuz. Bu desteğimizi de tarımsal ürüne talebi arttıran yatırımlarımızla sanayi tesislerimizle sağlıyoruz. Mesela arpanın hasadı başladı. Kısa süre sonra buğday, mısır, ayçiçeği, patates en sonunda da pancar hasadı yapılacak. Şükür ki, bunların hepsini işleyecek fabrikalarımız var. Bu fabrikalar yoğun hasat sezonunda yaptıkları yüksek miktardaki alımla ürün fiyatlarının üretici lehine yüksek fiyatta dengelenmesini sağlayan tesisler. Yani bu tesisler olduğu için üretici mısırı, patatesi yüksek fiyattan satabiliyor. Bunun örneğini fiyatların üretici lehine yüzde 20-30 oranlarında nasıl değiştiğini daha önce yem fabrikası vesilesiyle arpa da, mısır da gördük. Dondurulmuş parmak patates fabrikası vesilesiyle patateste yaşadık. İnşallah bu sene ayçiçeğinde de aynı değişimi ham yağ fabrikamız sayesinde yaşayacağız” diye konuştu.
ÜRETİCİYE 140 MİLYON LİRA ÖDENDİ
Konya Şeker, 2012-2013 yılı kampanya döneminde gübre, tohum, zirai ilaç, şeker ve şeker süt ürünleri desteği olarak toplam 61 milyon liralık ayni destek verirken, 21.4 milyon liralık motorin desteği ve biri ekim avansı ikisi de nakdi avans olmak üzere üreticilere toplam 57.6 milyon liralık ekonomik katkıda bulundu.
Bu kampanya döneminde üreticilere ayni ve nakdi olarak toplam 140 milyon lira ödenmiş oldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz