Panelde Aile Ve Okulun Önemi Vurgulandı

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 'Şiddet, toplumsal değerler ve uzlaşma kültürü' konulu bir panel...

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 'Şiddet, toplumsal değerler ve uzlaşma kültürü' konulu bir panel düzenlendi. Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemalleddin Konferans Salonu'nda düzenlenen panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Mustafa Keskin, Üsküdar Üniversitesi Şiddetle Mücadele Merkezi Müdürü Adem Solak ve Çocuk Hakları Zirvesi Başkanı Ebrize Çeltikçi katıldı.

Panelde ilk konuşma yapan Adem Solak şiddet konusunda sıkıntıların yaşandığı bir ülkede bir çok konuda örnekler verilebileceğini belirtti. Solak, "Sağlıkta şiddet, sporda şiddet, aile de şiddet, terör şiddeti, mafya şiddeti ve hatta devlette şiddeti bile buna ekleyebiliriz. Zaten bütün dünyadaki çalışmalar ulaştığı netice itibariyle ortak yargı olarak der ki, eğer bir toplumda ailede şiddet varsa her yerde vardır. Şiddeti toplumumuzda yok saydık, oysa vardı. Yok saydığımızdan dolayı her karşılaştığımızdan dolayı her şiddetin yeni şekli bizleri tedirgin etti, korkuttu, ürküttü ve plansız ve programsız yakalanmamıza neden oldu. Toplumumuzda bir söz vardır, şerri bilmeyen içine düşer, en son Gezi Parkı olaylarında olduğu gibi" dedi. Solak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Reklam
Reklam

ŞİDDET, ÖNLEYİCİ HİZMETLERLE AZALTILABİLİR

"Suça karışanlara harcanan mesai, para hesaplansa o çıkanın 4’te 1’ini önleyici hizmetlere ayırabilsen, şiddeti en az yarı yarıya yüzde 70, 80 azaltma şansın var. Bana göre başka ülkelerdeki teknolojinin gerisinde kalmaktan daha tehlikeli bir şey vardır. O da çocuklarımızın ve gençlerimizin değişen algıları, değişen duyguları, değişen dünyalarıdır. Gerçekten aile olarak, okul olarak, bürokrasi olarak, siyaset olarak, çocuklarımızın ve gençlerimizin dünyasından artık haberdar olmaktan giderek uzaklaşıyoruz. Bunun dışında aile yapımız ve değerleri çok hızlı bir değişime uğradı.”

Çocuk Hakları Zirvesi Dernek Başkanı Ebrize Çeltikçi de ise yaptığı konuşmada, "Özellikle toplumsal değerler dediğimiz zaman en önemli merkez, aile olarak ortaya çıkıyor, aile toplumun yüreğindeki en küçük sosyolojik birimdir. Bütün değerler, bu birimde gelişir, güçlenir ya da zayıflar çözülür. Çocuklar, ailelerinin toplumdaki yansımalarıdır. Dolayısıyla bütün bunları birbirine bağlı olarak incelediğimizde şiddet uygulayan ve uygulanan olmak üzere kurumsal olabilir, yönetimsel olabilir ama sonuçta bireye indirgeniyor. O halde bireyin en küçük modeli olan çocuk, başlangıçta dünyaya saf olarak baktığı halde, daha sonra aile ve toplumun, çevrenin okulunun aldığı eğitimin etkisiyle şekil almakta. O halde çocuktan önce ele alınması gereken aile, okullar, öğretmenler ve eğitimciler geliyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Panele, Edirne Valisi Hasan Duruer, vali yardımcıları, ilçelerden gelen kaymakamlar ve öğretmenler katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: