Pankreas Hormon Tümörlerinde Başarılı Cerrahi Tedavi

Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nde 2 hasta kan şekerinde düşüklük yapan hormon tümörü...

Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nde 2 hasta kan şekerinde düşüklük yapan hormon tümörü nedeniyle Doç. Dr. Koray Topgül ve Op. Dr. Mahmut Fikret Gürsel tarafından başarılı bir şekilde ameliyat edildi.

Medical Park Hastanesi’ne müracaat eden 2 hasta, kan şekerinde düşüklük yapan hormon tümörü nedeniyle ameliyata alındı. Başarılı ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Koray Topgül, “Pankreasın hormon üreten tümörlerini çok sık görmüyoruz aslında. Belirtileri genellikle çok anlaşılır ve belirgin olmuyor. Bizim son dönemde arka arkaya 2 hastamız oldu ve ikisi de ‘insülinoma’ dediğimiz fazla insülin salgılatarak kan şekerini fazla ve zamansız bir şekilde düşüren tümörlere sahiptiler. Hastalarımızın her ikisi de bayan, birisi 70, diğeri ise 47 yaşında. İlk hastamızda ek olarak parkinson hastalığı vardı. Her ikisi de sorunsuz şekilde ameliyat edildi. Bu ameliyatların en zor yanı, tümörlerin yerinin ameliyat öncesi ve ameliyat sırasında saptamadaki güçlüktür, ciddi deneyim istemektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Tümör hakkında bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Koray Topgül “İnsülinomaların yüzde 90'ı tektir ve iyi huyludur. Ancak yüzde 5-10'u kötü huylu olup bölgesel lenf bezlerine ve karaciğere metastaz yapar. Yüzde 90'ı 2 santimin altındadır; pankreasın baş, gövde ve kuyruğunda eşit oranda yerleşim gösterir. Bu nedenle de yerlerini bulmak güçlük arz eder. İnsülinomaların yüzde 5'inde başka doku ve organlardaki hormon tümörleri de eşlik eder. Bu nedenle bu hastalar çok detaylı incelenmelidir. Kan şekerinde ani düşüş yaşayan ve bu düşüşü kan tetkiklerinde gösteren hastalarda insülinoma da akla getirilmelidir. Bu hastalarda kan şekeri düzeyi yüzde 50 mg/dl'nin altına düşer ve şekerli bir madde almakla hastanın klinik bulguları düzelir” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: