Güçlü bir potasyum kaynağı olan papaya çekirdekleri de antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu sebeple de son dönemlerde herkesin ilgisini çekmeyi başarmıştır. İçeriğinin zenginliği ile öne çıkan papaya nedir? Papayanın faydaları nelerdir?
Carica cinsinin bir üyesi olan papaya, Carica papaya bitkisinin meyvesidir. Ana vatanı olarak Güney Meksika ve Orta Amerika kabul edilir. Görünüm benzerliğinden dolayı kavun ağacı ismiyle anılan ağacın meyvesine de kavun ağacı yemişi ismi kullanılır. Görüntü olarak kavuna benzeyen meyve, tat olarak balkabağına yakındır. Çoğunlukla çalı görünümüne sahip bir ağaca sahip olan papaya, güneşi ve suyu sever. Tropikal iklimde yetişebilen ağacın meyveleri olgunlaşmadan toplandığında sebze olarak kullanılır. Çiğ olarak tercih edilebildiği gibi, pişirerek de yenebilir. Özellikle olgunlaşma sürecini tamamlamamış meyvelerin pişirilerek yenmesi tavsiye edilir.
Hızlı bir şekilde gelişen papaya kısa sürede meyve verir. Ekim işleminden sonra yaklaşık olarak 3 yıl içerisinde meyve alabilirsiniz. Meyvenin olgunlaşması için ideal sıcaklık 25 ile 30 derece aralığıdır. Sıfırın altındaki sıcaklıklara dayanamayan ağacın ortalama ömrü 8 yıldır. Tohumundan çoğalabilir. Sıklıkla ve yoğun bir şekilde güneş alan, humuslu, sıcak ve bol sulu özelliğe sahip toprağa ekilebilir. Tozlanma işlemini kendi gerçekleştiremediğinden meyve üretimi için iki ya da daha çok ağaçla birlikte yetiştirilmesi tavsiye edilir. Bireysel yetiştiriciler, evlerinin bahçe ya da balkonlarında yetiştirebilirler. Saksıda büyüyen fidanlar bodur kalabilir fakat meyve vermeyi sürdürür.
Meksika’ya özgü olan meyve, en çok Amerika ve Meksika’nın tropikal alanlarında yetişir. Kullanımının yaygınlaşması ile birlikte çoğu tropikal iklimde yetiştiriciliğine başlanır. Türkiye’de uygun iklim şartları sağlayan Muğla’nın Datça ilçesinde de papaya fidanı dikimi yapılır. Böylece, ülke içerisindeki meyve çeşitliliği de artmış olur. Sarı bir kabuğa sahip olan meyvenin içi turuncu renktedir. Bu durum kavun ağacı olarak da isimlendirilmesine sebep olur.
Papaya Meyvesinin Besin Değerleri Nelerdir?
Meyvenin bir tanesi yaklaşık olarak 150 gram ağırlığındadır ve 65 kalori içerir. Parçalar halinde de tüketilebilir. 100 gramı içerisinde 42 kalori bulunur ve 0.3 gram yağ, 8 miligram sodyum, 11 gram karbonhidrat, 8 gram şeker, 0.5 gram protein ve 182 miligram potasyum besin değerlerine sahiptir.
Papaya oldukça faydalı bir meyvedir fakat aşırı tüketimi durumunda beta karoten fazlalığına yol açabilir ve alerji yapabilir.
Olgunlaşma sürecini tamamlayamamış meyveler lateks konsantrasyonu içerebilir. Bu da rahim kasılmalarına sebep olabilir.
Yapılan deneyler sonucunda papaya tohumu ekstresinin sık aralıklarla ve aşırı kullanımının doğum kontrol etkisine yol açabileceği gözlendiğinden, hamilelerin dikkatli bir şekilde kullanması önerilir.
Papaya Fiyatları
Papaya tropikal bir meyve olmasından dolayı diğer mevsim meyvelerine nazaran farklı fiyat seçeneklerine sahiptir. İnternet siteleri üzerinden ya da zincir marketlerden papaya fiyat artışlarını ve indirimlerini takip edebilir, seçenekleri karşılaştırarak en uygun fiyata alabilirsiniz. Meyve adet olarak satılır. Olgunlaşma düzeyi ve kilogramı adet fiyatı üzerinde etki gösterir. Ortalama olarak 30 TL’den başlayarak fiyatı çeşitlenir. Ayrıca, meyvenin kurusu da üretilir. Kurusu içeceklerin yanında atıştırmalık olarak tercih edilebilir.
Meyveyi kavun gibi dilimleyerek tüketebilirsiniz. Seçim işlemi sırasında dış kabuğunun hafif yumuşak olmasına dikkat edebilirsiniz. Yemeden önce iyice yıkamalısınız. Gelin papaya meyvesi nasıl yenir birlikte görelim…
Meyveyi ortadan ikiye ayırın. Ortada kalan tohumları bir kaşık yardımıyla sıyırın.
Tazeliğini koruyabilmesi için tek seferde tüketebileceğiniz porsiyonlar hazırlamaya özen gösterin.
Kestiğiniz parçanın tüketeceğiniz kadarını dilimleyin ve dış kısmında bulunan kabuğu soyun. Böylece, meyve tabağınızı renklendirebilirsiniz.
Damak tadınıza göre bir miktar tuz ekleyerek de yiyebilirsiniz.
İçecek olarak tercih etmek istiyorsanız, tercihinize göre ek malzemeler kullanarak milkshake ya da smoothie gibi doğal ve sağlıklı içecekler hazırlayabilirsiniz.
Küçük parçalara ayırarak salatanıza ekleyebilirsiniz.
Kuruyemiş satıcılarında, aktarlarda ve internette kolayca bulunan meyvenin kurusuna her mevsim ulaşabilirsiniz.