Ankara -(AA) Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Değerlendirmesi'nde, yakın zamanda mali piyasalardaki dalgalanmaların ardından oluşan döviz kuru hareketlerinin doğrudan etkileriyle, önümüzdeki aylarda yıllık enflasyon rakamlarının geçici olarak bir miktar daha yükselmesinin söz konusu olabileceği belirtildi.
Son üç yıldır süregelen hızlı yatırım artışlarının önümüzdeki dönemde verimlilik kazanımlarını desteklemeye devam edeceği belirtilen değerlendirmede, ''Ayrıca, yapısal nedenlerle işgücünün sürekli bir artış eğiliminde olması da işgücü maliyetlerini sınırlandıran bir unsur olmayı sürdürecektir. Sonuç olarak, fiyat dinamikleri açısından
temel bir unsur olan birim işgücü maliyetlerinin, orta vadede enflasyondaki düşüş sürecine destek vereceği tahmin edilmektedir'' denildi.
Değerlendirmede, Mayıs ayına kadar olan dönem de hatırlatıldı. ''Mayıs ayının başlarından itibaren, gelişmekte olan ülkelere yönelmiş olan fonların bir kısmının daha güvenli algılanan gelişmiş piyasalara doğru hareket etmesiyle, uluslararası likidite koşullarının
değişme eğilimine girdiği'' belirtilen değerlendirmede, şu bilgiler verildi:
''Para Politikası Kurulu, söz konusu kısa vadeli gelişmelerin orta vadeli bekleyişler ve fiyatlama davranışları üzerinde kalıcı etkiler oluşturmasını önlemek ve orta vadede enflasyon eğiliminin hedeflerle uyumlu kalmasını sağlamak amacıyla 7 Haziran 2006 tarihinde politika faizlerini gözden geçirme gereği duymuştur.
Yıllık enflasyondaki yükselişin Mayıs ayından sonra Haziran ve Temmuz aylarında da süreceği ve enflasyonun 2006 yılı sonunda hedefin üzerinde kalacağı tahmin edilmektedir. Döviz kurunun enflasyon üzerindeki doğrudan etkisi ağırlıklı olarak Haziran ayında görülecektir.
Hampetrol ve altın fiyatlarındaki gerileme eğilimi, döviz kurunun akaryakıt ve altın fiyatlarına etkisini bir ölçüde sınırlasa da, yıllık enflasyon Haziran ayında da yükselecektir. Döviz kurunun enflasyon üzerindeki doğrudan etkileri Temmuz ayında azalarak
devam edecek ve yıllık enflasyondaki yükseliş sürebilecektir.
Ağustos ayından itibaren doğrudan etkilerin belirgin olarak azalacağı tahmin edilmektedir. Bugünkü bilgiler ışığında, geçtiğimiz yıl gerçekleşen tütün ürünleri vergisi nedeniyle oluşan baz etkisinin yıllık enflasyonu 1 puan kadar düşüreceği de göz önüne alınarak,
Ağustos ayında yıllık enflasyonun Temmuz ayına kıyasla daha düşük gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.''
Değerlendirmede, Sonbahar aylarında fiyat dinamikleri açısından daha çok talep koşullarının belirleyici olacağının düşünüldüğü bildirildi.
Mevcut bilgiler ışığında önümüzdeki dönemde iç talep kaynaklı bir enflasyon baskısının öngörülmediği belirtilen değerlendirmede, bu doğrultuda, döviz kurundaki dalgalanmaların enflasyon üzerindeki dolaylı etkilerinin, iç talepteki yavaşlamayla beraber sınırlı kalacağı ve 2007 yılına taşınmayacağının düşünüldüğü ifade edildi.