Paraguay'a atanan ilk Türk büyükelçi hedeflerini anlattı

Türkiye'nin Asuncion Büyükelçisi Armağan İnci Ersoy: - "Yakın coğrafyalardaki ülkelerle tarihten gelen konular, yılların biriktirdiği sorunlar olurken, uzak bölgelerde çok pozitif bir gündemle iş birliği tesis etmeye başlayabiliyorsunuz. Çünkü hiçbir ön yargı olmuyor. Bu da çok zevkli bir çalışma ortamı yaratıyor" - "Şu ana kadar ikili iş birliği mekanizmalarının hiçbiri tesis edilmiş değil. Bu da bana birçok ilki yapma şansı verecek. Çünkü iki ülke ilişkilerinde siyasi diyalogdan tutun ekonomik iş birliği ve pek çok konuda iş birliğini bu vesileyle ben başlatmış olacağım. Bu işin en zevkli tarafı olacak diye düşünüyorum" - "Çavuşoğlu'nun geçen yılki ziyaretinde bir büyükelçilik açılması kararı alınmıştı ama Paraguaylılar Kudüs'teki büyükelçiliklerini Tel Aviv'e yeniden geri çekmeye karar verince bu süreç biraz ivme kazanmış oldu. Kararnamede de ben görevlendirildim"

MELTEM BULUR - Türkiye'nin Latin Amerika açılımı çerçevesinde Paraguay'a atanan ilk büyükelçisi Armağan İnci Ersoy, "Paraguay ile halen ikili iş birliği mekanizmalarının hiçbiri tesis edilmiş değil. Bu da bana birçok ilki yapma şansı verecek. İşimin en zevkli tarafı bu olacak diye düşünüyorum." dedi.

Ersoy, başkent Asuncion'da yakında başlayacağı görevden önce AA muhabirine konuştu.

Türkiye'nin son dönemde geleneksel dış politikanın odaklandığı bölgelerin dışına çıkan yeni açılımlar yaptığına dikkati çeken Ersoy, Latin Amerika açılımının da bunlardan birisi olduğunu dile getirdi. Ersoy, bu bölgeye açılım kararının ilk kez 1998'de alındığını ancak o dönemden itibaren bölgeyle ilişkilerin geliştirilmesi için bazı adımlar atılsa da 2006 yılında Türkiye'de Latin Amerika ve Karayipler yılı ilan edilmesi ve onu takip eden dönemdeki karşılıklı üst düzey ziyaretlerin ilişkilere ivme kazandırdığını anlattı.

Reklam
Reklam

Açılım yapılan ülkelerle üst düzey ziyaretin önemine işaret eden Ersoy, söz konusu ziyaretlerin karşılıklı olarak ülkelerde bir farkındalık yarattığını ifade etti. Ersoy, "Ülkelerde birbiriyle ilgili bir ilgi ve merak uyandıktan sonra bazı şeyleri tesis etmek daha kolay oluyor." diye konuştu.

Bölgeye çok sayıda üst düzey ziyaretin ardından bölgesel örgütlerle de ilişkiler kurulmaya başlandığını belirten Ersoy, "Uzak bölgelere açılımın şöyle iyi tarafları oluyor, yakın coğrafyalardaki ülkelerle tarihten gelen konular, yılların biriktirdiği sorunlar olurken, buralarda çok pozitif bir gündemle iş birliği tesis etmeye başlayabiliyorsunuz. Çünkü hiçbir ön yargı olmuyor. Bu da çok zevkli bir çalışma ortamı yaratıyor." ifadelerini kullandı.

- "Bana yapacak çok şey çıkıyor"

Türkiye'nin Latin Amerika'da yeni büyükelçilikler açmasına değinen Ersoy, 2010-2011 döneminde Peru, Kolombiya, Ekvador ve daha sonraki dönemlerde Dominik Cumhuriyeti, Guatemala gibi ülkelerde de büyükelçilik açıldığını hatırlattı. Trinidad ve Tobago'da da yakın dönemde büyükelçilik açıldığını söyleyen Ersoy, söz konusu hedef çerçevesinde Paraguay ile de açılmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Ersoy, "Burada büyükelçilik açılmasında şöyle bir hızlandırıcı etki oldu. Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçen yılki ziyaretinde bir büyükelçilik açılması kararı alınmıştı ama Paraguaylılar Kudüs'teki büyükelçiliklerini Tel Aviv'e yeniden geri çekmeye karar verince bu süreç biraz hızlandırılmış oldu. Kararnamede de ben görevlendirildim." ifadelerini kullandı.

Türkiye-Paraguay ilişkilerinin çok yeni olduğunun altını çizen Ersoy, şunları kaydetti:

"2006'da bu ülkeden ülkemize dışişleri bakanı düzeyinde ziyaret olurken, Sayın Çavuşoğlu da geçen yıl gitti. Şu ana kadar başkaca bir üst temas yok. Şu ana kadar ikili iş birliği mekanizmalarının hiçbiri tesis edilmiş değil. Bu da bir bakımdan güzel, bana birçok ilki yapma şansı verecek. Çünkü iki ülke ilişkilerinde siyasi diyalogdan tutun ekonomik iş birliği ve pek çok konuda iş birliğini bu vesileyle ben başlatmış olacağım. Bu en zevkli tarafı olacak diye düşünüyorum.

Ekonomik ilişkilerimiz son derece sınırlı. Biraz uzaklığın da etkisi var. 300 milyon dolar civarında bir dış ticaretimiz var. Şu anda orada bir kaç kişi ötesine geçmeyen vatandaşımız var. Henüz bir yatırımımız yok. Daha çok onlardan et ithalatımız var. Çünkü dünyada en fazla et üreten ve ihraç eden ülkelerden birisi, temel olarak tarım ürünleri üzerine ekonomisi olan bir ülke. Ülkenin ekonomisine bakıldığında Türk yatırımcılar için pek çok açıdan imkan sunduğunu görüyorsunuz. Çünkü konum olarak tam Latin Amerika'nın kalbinde yer alan bir ülke. Ve bölgede bir MERCOSUR (Güney Ortak Pazarı) serbest ticaret alanı var. Ülkedeki iş gücü maliyetleri ve diğer maliyetler çok düşük olduğu için tüm Latin Amerika'ya açılmak isteyen bir yatırımcı için cazip imkanlar sunabilecek gibi göründü bana. Sosyal konut, alt yapı ihtiyacı çok olan bir ülke. Türk müteahhitler için de çok iyi imkanlar sunabileceğini düşündüm."

Reklam
Reklam

- "Bu ivmeyi kaybetmeden bir şeyler yapmalıyız"

Paraguay'a atanan ilk büyükelçi olarak hedeflerini de dile getiren Ersoy, ilk önce misyonu kurmak ve bu ilişkilerin kurulması ve canlanması için temel atmak istediğini ifade etti. Ersoy, Çavuşoğlu ile Paraguaylı mevkidaşının New York'ta görüşmesinde Paraguaylı bakanın "iş adamlarıyla birlikte en kısa zamanda Türkiye'ye gelmek istiyorum" dediğini aktararak "Böyle olumlu bir motivasyonla açılan bir büyükelçiliğe atandığım için çok mutluyum. Çünkü Paraguay makamlarının da Türk büyükelçilik açılmasına çok memnun olduklarını anlıyorum. Onlar da burada büyükelçilik açacak. Bizim bu ivmeyi kaybetmeden gerçekten bazı şeyleri yapmamız lazım. Somut birtakım adımlar atarsak arkası gelir diye düşünüyorum." diye konuştu.

Paraguay'da Türk dizilerinin yaygın olarak izlendiğini dile getiren Ersoy, hatta kanallar arasında en iyi Türk dizisini kendilerinin yayımlamasına yönelik bir yarış olduğunu anlattı. Büyükelçi Ersoy, bunun ülkede Türkiye ve Türklere karşı olumsuz bir yargı olmadığını gösterdiğine işaret etti.

Reklam
Reklam

Ülkedeki turizm potansiyelini de değerlendiren Ersoy, ülkede çok fazla otel tarzı işletme olmadığını da söyleyerek, bu eksikliğinin de ikili iş birliği için bir adım olabileceğini kaydetti.

- " Asla başka bir iş yapmak istemezdim"

Bakanlıkta ilk olarak 1991 yılında denizcilik ve havacılık dairesinde göreve başladığını söyleyen Ersoy, ardından Sofya Büyükelçiliği ve Nürnberg başkonsolosluğunda bulunduğunu ifade etti. Daha sonra 3 sene Brüksel'de NATO'da çalıştığını anlatan Ersoy, ardından da 2 sene Pakistan'da görevli olduğunu söyledi. Ersoy, şöyle devam etti:

"AB Siyasi İşler Dairesi Başkanı olarak geri döndüm, oradan da Madrid'e gittim. Avrupa’da ekonomik kriz devam ederken Asya’nın yükselişi ilgimi çekti. Asya çok enteresan bir yer. Renkler, kokular, yemekler, orada başka bir dünya görünüyor. Madrid'den gelirken de Asya'yı çalışayım istedim. 6 sene bu alanda görev yaptım. Çok zevkle çalıştım. Şimdi de yeni bir coğrafya. Hep aynı şeyi tekrar etmektense yeni bir şey öğrenmek çok güzel. Her yeni görev yerinde insan kendine bir şey katıyor. Ben mesleğimi çok seviyorum. Asla başka bir iş yapmak istemezdim. Mesleğimden çok memnunum ama kolay değil."

Reklam
Reklam

Paraguay'daki FETÖ varlığına da değinen Ersoy, ülkede terör örgütüyle bağlantılı bir vakıf bulunduğunu belirtti. Ersoy, "Çok güçlü bir yapıları olmadığı izlenimi edindim. Ama önemli olan Paraguay makamlarının bu yapının ne olduğunu anlaması ve bir terör örgütü olarak kabul etmeleri. Benim de hedeflerimden bir tanesi muhakkak bu olacak." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler: