Parayı valizlere doldurup kaçırıyorlar

Deutsche Bank Piyasa Araştırmaları Stratejisti Winkler, finansal hareketlerin denetleyici kuruluşlara takılmaması için Rus sermayesinin valizlerle İngiltere’ye getiriliyor olabileceğini söyledi.

Deutsche Bank Piyasa Araştırmaları Stratejisti Winkler, “İngiltere’ye gelen kayıt dışı sermayenin büyük kısmı Rusya'dan. Sermayenin büyük kısmı da emlak pazarına akıyor" dedi.

Deutsche Bank’ın Londra’daki merkezinden Piyasa Araştırmaları Stratejisti Robin Winkler, son dönemde İngiltere’ye ayda yaklaşık 1 milyar sterlin kayıt dışı sermayenin giriş yaptığını belirterek, “Bunun büyük kısmı Rusya’dan. Rus sermayesinin büyük kısmı özellikle Londra’daki emlak pazarına akıyor. Bu sermaye hareketleri istatistik kurumları tarafından kayıt altına alınmıyor” dedi.

Reklam
Reklam

Rus vatandaşlarının İngiltere’deki lüks konut sektörüne büyük ilgi gösterdiklerinin altını çizen Winkler, “Yaptırımların ardından Rusların Londra’daki konut sektörüne olan talebinin daha da arttığını düşünüyorum. Birçok Rus, ülkeden mümkün olabildiğince fazla sermayeyi çıkararak İngiltere’ye getirmeye çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Winkler, İngiltere’deki finans sektörünü denetleyen kuruluşların kayda girmeyen bu tür sermaye hareketlerinden rahatsız olduğunu dile getirerek, “Rusya’dan gelen bu sermayenin bir kısmı kara para. Denetleyici kuruluşlar farkında fakat düzenli olarak bu verileri toplamak oldukça zor” ifadesini kullandı.
"Valizle getirenler var"

Finansal hareketlerin denetleyici kuruluşlara takılmaması için Rus sermayesinin valizlerle İngiltere’ye getiriliyor olabileceğini anlatan Winkler, şöyle konuştu:

“Bir kısmı maalesef bu şekilde (valizlerle) geliyor. Bu sermaye bankacılık sistemini by pass ederek geliyor. Rus sermayesinin bir kısmı offshore finansal hizmet veren şirketler, posta kutusu şirketler üzerinden İngiltere’ye ulaşıyor. Bu sermayenin tamamı yasa dışı faaliyetlerden gelmiyor. Bir kısmı teknik sebeplerle kaydedilmiyor. Fakat takibini yapabilmek son derece zor.”

Reklam
Reklam

Robin Winkler, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların ve düşük petrol fiyatlarının da etkisiyle son dönemde Rus Rublesi'nin büyük oranda değer kaybettiğini vurgulayarak, “Büyük ihtimalle istendiğinde hızlıca başka para birimlerine kolayca çevrilebilecek varlıklara sahip olmak yönünde artan bir talep var” dedi.

2006’dan bu yana 93 milyar sterlin girdi

Net hata noksan kalemi (NEO) hesaplamalarına göre 1970’lerin ortasında bu yana kayıt dışı olmak üzere yaklaşık 133 milyar sterlin sermaye farklı yollardan İngiltere’ye ulaştı. İngiltere’ye sadece 1993-2005 yılları arasında kayıt dışı sermaye girişi 43 milyar sterlini buldu. 2006 yılından bu yana ise İngiltere’ye yaklaşık 93 milyar sterlin değerinde kayıt dışı sermaye girişi yaşandı.

Uzmanlar kayıt dışı sermaye akışında Rusya’nın payının yaklaşık yüzde 40 olduğunu tahmin ediyor.

Deutsche Bank’ın yakın zamanda yayımlandığı “G-10 kur oranını yükselten kur sermaye akışları” başlıklı raporda İngiltere’ye olan kayıt dışı sermaye akışları detaylı bir şekilde incelendi.

Reklam
Reklam

Raporda, “İngiltere, varlıklarını yerel otoritelerden saklamaya çalışan, istikrarsız yatırım ortamından servetlerini transfer etmek isteyen yabancı yatırımcılara için güvenli liman olarak algılanıyor. Bu akışın kaynakları Rusya gibi ülkeler” ifadelerine yer verildi.