Pardus geliştiricileri burada canlı yayında!

Ulusal İşletim Sistemimiz Pardus'un geliştiricilerinden Semen Cirit ve Gökmen Göksel, Mynet Video’dan da saat 20.00’de canlı olarak yayınlanacak Gelecekonline programına konuk oluyor.

[

****](http://video.mynet.com/pozitiftv)

Pardus Tarihçesi

Türkiye’nin bir ulusal işletim sistemine ihtiyacı olup olmadığı, özellikle ulusal güvenlik bağlamında, 2002 yılı sonları ve 2003 yılı başlarında çeşitli kamu kuruluşlarının katılımı ile masaya yatırıldı. Bu çalışmalar sonunda Mart 2003′te TÜBİTAK BİLGEM, Başbakanlık tarafından bir ulusal işletim sistemi geliştirmenin olurluğunu araştırmak ve proje planlamasını yapmakla görevlendirildi. Bu görevlendirmede TÜBİTAK BİLGEM’in bilgi güvenliği konusundaki deneyimi ve yetkinliği önemli bir rol oynamıştı.

Reklam
Reklam

Pardus projesi, TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde “ÖZGÜR” kod adı ile Eylül 2003 başında daha çok bu araştırma boyutuyla resmen başlatıldı. Bir yıl kadar süren AR-GE faaliyeti ve değerlendirmelerini takiben, 2 Şubat 2005′te bilgisayara kurulum gerektirmeden, optik sürücü üzerinden açılabilen ilk ürün, Pardus Çalışan CD Gaziantep Üniversitesi’nde düzenlenen Akademik Bilişim konferansında duyuruldu ve konferans katılımcılarına dağıtıldı.

2005 yılı Aralık ayında, kurularak çalışan, tam teşekküllü ilk sistem, Pardus 1.0 hazırlandı. O dönemde dünya üzerindeki benzeri teknolojiler arasında tasarım ve yaklaşım farklarıyla dikkat çeken yenilikleriyle adından çok bahsettiren, dikkat çeken bir ürün oldu.

2006 yılı sonlarında, projenin vizyon ve hedeflerine yönelik gelişmelere paralel olarak ürün yenileme faaliyetleri doğrultusunda Pardus 2007 piyasaya çıktı. Bu aynı zamanda kurumsal ölçekte kullanılmaya başlanan ilk kararlı ürün oldu. Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye çapında 600 biriminde ve 5.000 üzerinde istemcide Pardus (2007 temelli “Kurumsal 1″) kullanmaya başladı.

Reklam
Reklam

Aynı dönemde yıllık ürünlerin yanı sıra 4 aylık periyotlar halinde teknolojik yenilikleri Pardus üzerinde çalışır halde sunan güncelleme ürünleri yayınlanarak, Pardus markasına paralel biçimde Anadolu’nun nadir ve nadide hayvanlarının adları verilmeye başlandı. Tüm dünyada dikkat çeken ürünler aracılığıyla Anadolu coğrafya ve canlılığındaki çeşitlilik projenin marka gücünü destekleyen önemli unsurlardan biri haline geldi.

2008 yılı ortalarında Pardus 2008, 2009 yılı ilk çeyreğinde de Pardus 2009 yayınlandı. Pardus 2009 güncelleme ürünleriyle birlikte 2010 yılı boyunca da kurumsal ve bireysel ölçekte yaygınlaşmaya devam ederken, tüm dünyada masaüstü işletim sistemlerinde kullanılan teknolojilerin en iyi gerçeklemelerinden biri olarak kabul gördü.

2011 yılında peşpeşe Pardus 2011 ve Pardus Kurumsal 2′nin yayınlanmasıyla birlikte, kurumların özgür yazılıma göç planlarına yönelik bir ürünün de katılmasıyla bu alandaki çalışmalara ağırlık verilmeye başlandı.