TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, milli yazılım sistemi Pardus'un yeni sürümünü tanıtarak, sertifikasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Altunbaşak, "Bu işi artık özel sektörün sahiplenmesini istiyoruz. Bunun desteğinin verilmesi lazım. Problemimiz olduğunda çalacağımız bir kapı olduğunu bilmek insanı rahatlatır. Böyle bir kapı oluşturmak açısından ekosistem yaratmaya ve özel sektörü de bu işin içerisine almaya çalışıyoruz" dedi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TÜBİTAK öncülüğünde geliştirilen açık kaynaklı işletim sistemi Pardus'un yeni sürümünü TÜBİTAK Ulakbilim'de düzenlendiği basın toplantısıyla tanıttı. Altunbaşak, yaptığı konuşmada, Pardus'un yeni sürümünün bugün hizmete açılacağını belirterek, Pardus'un önemli bir proje haline geldiğini söyledi. Pardus işletim sistemi hakkında bilgiler veren Altunbaşak, Pardus'un Türkiye'de kullanılan donanımlarla uyumlu olarak çalışması gerektiğini ve her gün yeni bir donanımın çıktığını ifade etti. Altunbaşak, "Pardus'la beraber ana gövdeden ayrıldık. Ana gövdede yapılan iyileştirmeler Pardus'a yansımıyordu. Linux'un üzerinde yapılan her türlü iyileştirmeden biz de yararlanmak ve ana gövdeyle uyumlu olmak istiyoruz" dedi.
Fatih Projesi'nin birinci aşamasında 85 bin tahtanın genel liselere takıldığını hatırlatan Altunbaşak, "Bu tahtaların hepsinde Pardus işletim sistemi var. Yakın zamanda Türkiye'nin diğer okullarına da tahtalarımız takılacak. Burada 500 bine yakın tahtada Pardus çalışacak" diye konuştu.
Tahtalarda sadece Pardus işletim sisteminin kullanılacağını bildiren Altunbaşak, tahtaların üzerindeki bütün uygulamaların Pardus uyumlu olduğunu ifade etti.
LİSANSLI PROGRAMLARA ÖDENEN PARA
Altunbaşak, konuşmasında şunları kaydetti:
"Kamu kurumları hep beraber davransın, çünkü hepsi aynı programı alıyor. Satıcının karşısına bir tek alıcı olarak otursun. Sağlık Bakanlığımız bunu çok güzel yapıyor. İlaç firmalarının karşısına bir tek alıcı olarak oturduğunda çok güzel pazarlık yapıyor. Kamu kurumlarımız da bu şekilde ihtiyaçlarını tedarik eden firmalarla oturup konuşurlarsa elleri çok daha kuvvetli olur. Milyar dolarlar civarında lisans parası ödediğimizden bahsediliyor. Kesinlikle 100 milyon doların çok daha üzerinde bir rakam ödeniyor lisanslı programlara."
Sertifikasyon çalışmaları hakkında da bilgiler veren Altunbaşak, "Yaygınlaştırma adına, bu işi artık özel sektörün sahiplenmesini istiyoruz. Bunun desteğinin verilmesi lazım. Problemimiz olduğunda çalacağımız bir kapı olduğunu bilmek insanı rahatlatır. Böyle bir kapı oluşturmak açısından ekosistem yaratmaya çalışıyoruz. Özel sektörü de bu işin içerisine almaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Sertifikasyon çalışmalarının yapıldığını belirten Altunbaşak, Pardus desteğinin verilmesinin Pardus sertifikasının olmasına bağlı olduğuna işaret etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz