Paris saldırıları zanlısı Abdeslam Fransa'ya iade edilecek

Belçika'da mahkeme geçen Kasım'da 130 kişinin öldüğü Paris saldırılarının zanlısı Salah Abdeslam'ın Fransa'ya iade edilmesine karar verdi.

Yusuf Özkan

Lahey, Hollanda

Belçika'da mahkeme geçen Kasım'da 130 kişinin öldüğü Paris saldırılarının zanlısı Salah Abdeslam'ınFransa'ya iade edilmesine karar verdi.

Abdeslam'ın iade işlemlerinin bir kaç haftayı bulabileceği belirtiliyor.

Avukatı, Abdeslam'ın Paris saldırıları ile ilgili olarak Fransız makamlarıyla işbirliği yapmaya hazır olduğunu bildirmişti.

Mahkeme, geçen hafta Fransa'nın iade talebini ele almayı kararlaştırmıştı. Ancak, ülkede 22 Mart'ta meydana gelen saldırılar nedeniyle duruşma ertelenmişti.

Reklam
Reklam

Salah Abdeslam'ın, Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen saldırılara saldırılara katıldığı açıklanmıştı.

Saldırılar sırasında Abdeslam'ın kardeşi Brahim Abdeslam da Paris'teki bir kafenin önünde kendisini havaya uçurumuştu.

18 Mart'ta yakalandıSaldırılardan sonra izini kaybettiren zanlı, 126 gün boyunca polisten kaçmayı başardı. Salah Abdeslam, 18 Mart'ta Brüksel'in Molenbeek semtinde saklandığı evde yakalandı.

Teyzesine ait evde saklandığı belirlenen zanlı, polise direnmesi üzerine bacağından vurularak gözaltına alındı.

Brüksel'deki tedavisinin ardından Brugge Cezaevi'nde özel bir hücreye konan Abdeslam için Fransa 19 Mart'ta harekete geçerek, iade talebinde bulundu.

Yakalndıktan bir gün sonra sorgulanan Abdeslam, Paris saldırılarının Abdelhamid Aabaoud'un tarafından planlandığını söyledi.

Abdeslam, saldırıya katılan kardeşi Brahim'e otel ve araç ayarladığını anlattı.

Zanlı kendisinin de Fransa-Almanya futbol karşılaşması sırasında intihar saldırısı gerçekleştirmeyi planladığını ancak maça giriş bileti olmadığı için son anda vazgeçtiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Yakalandıktan sonra Fransa'ya iadeye karşı çıkan ve Belçika makamlarına ceza indirimi karşılığında itirafçılık önerisinde bulunan Abdeslam, Brüksel'deki saldırlar sonrası fikrini değiştirdi.

Avukatı, Abdeslam'ın Fransız makamları ile işbirliğine hazır olduğunu ve iade edilmeyi istediğini açıkladı.

Brüksel Mahkemesi'nin kararının ardınan Belçika ve Fransız makamları ortak bir takvim belirleyecek. Brüksel saldırılarının, Abdeslam'ın yakalanmasına misilleme olarak gerçekleştirildiğini düşünen Belçika polisi, Abdeslam'ı sorgulamak istiyor.

Abdeslam, Brüksel saldırıları ike ilgili olarak susma hakkını kullandığını söylemişti. Zanlının parmak izi, Malbeek Metro İstasyonu'nda kendini havaya uçuran Khaled el-Bakraoui'nin kiraladığı bir apartman dairesinde bulunmuştu.

Belçika güvenlik birimlerine göre Abdeslam ile Brüksel saldırılarına katılan kişiler aynı hücreye mensup.