Paris'te, cins köpekler yarıştı

PARİS (İHA) - Fransa'nın başşehri Paris'te düzenlenen uluslararası "Euro Dog 2002"ye ( 124'ncü Avrupa Uluslararası Cins Köpek Yarışması) bu sene 44 ülkeden 11.115 köpek katıldı.

Paris'in kuzey'indeki Le Bourget askeri havaalanı sergi salonunda gerçekleşen yarışmada, güvenlik amaçlı yetiştirilen köpeklerden süs köpeklerine, görme özürlülere klavuzluk yapan cins köpeklerden av tazılarına kadar 314 ayrı cins köpek çeşitli branşlarda yarıştı. Yarışlar sırasında köpek sahipleri çok heyecanlandılar.
Polis köpekleri, askeriyede kullanılan köpekler, başlıca çoban köpekleri ve bunların yanısıra duruş ve yürüyüşünden aldığı eğitime harfiyen uyan köpeklerle; bakımlı, besili ve sağlıklı köpeklerin sahiplerine, sözü geçen yarışmalarda ödüller verildi.

Reklam
Reklam

Tam bir sanayie dönüşen köpek besleme zevkinin, ticari alanda da iyi bir gelir kaynağı olduğu görüldü. Köpek mamasından tasmasına, köpek berberinden veterinerine ve köpeğin canı sıkılmaması için üretilen köpek oyuncaklarına kadar başlı başına geniş bir sanayi oluşmuş durumda. Ayrıca köpekler için özel olarak açılan köpek eğitim merkezleri ve uzun süreli tatiller için düşünülen özel köpek bakım pansiyonları bir iş sahası haline dönüşmüş bulunuyor. Bunca geniş kapsamlı bir sanayi halini alan köpek yetiştirme, bazı köpek yiyeceği üreten firmaların sponsorluğunda, özel yarışmalar düzenleyip köpek yetiştirmeyi teşvik ediyor.

44 ayrı ülkeden köpek sahiplerinin Paris'deki bu yarışa katılmak için büyük masraflar yaptıkları öğrenildi. Köpek sahiplerinin 3 gün süren yarışma süresince otellerde kaldıkları ve Paris'e uçaklarla geldikleri belirtilerek, harcanan paraların hiç de azımsanmayacak ölçüde olduğu belirtildi.

Bazı ülkelerden gelen yarışmacılar, köpekleri sayesinde ülkelerini tanıtmış olduklarını ifade ederken, köpek sevenler veya köpek yetiştiricileri tarafından kurulan özel kulüpler sayesinde her geçen gün köpek yetiştirme sevgisinin daha da arttığını ileri sürüyorlar.
Paris'teki uluslararası "Euro Dog 2002" cins köpekler yarışmasında en fazla katılım, yarışmaya ev sahipliği yapan Fransa'dan olurken, madalyaları da yine sahipleri Fransız olan cins köpekler topladı.

Reklam
Reklam