Paris'te Suriye için önemli toplantı

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Suriye'ye yönelik uluslararası yaptırımların etkili olduğunu söyledi.

Batı ve Arap dünyasından çok sayıda diplomatın katıldığı Suriye için yaptırımlar çalışma grubu toplantısının açılışında konuşan Juppe, yaptırımlar sayesinde Suriye rejiminin mali rezervlerinin yarıya indiğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Suriye rejiminin uygulanan yaptırımlardan kaçınmanın yollarını aradığını ifade eden Juppe, "uluslararası camianın bu tür manevralara kararlılıkla karşı koyması gerektiği"ni söyledi.

Juppe, "Suriye'nin mali rezervleri tam olarak bilmiyoruz, ancak isyanın başladığında bu rakamın 17 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Bildiğimiz kadarıyla bu rezervler yaptırımların başından bu yana yarı yarıya indi" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Suriye üzerindeki baskının artırılması çağrısında bulunan Juppe, Şam yönetiminin yurt dışındaki mal varlığının dondurulması ve uygulanan vize yasağının, Suriye yönetimi için "ciddi bir siyasi mesaj" olduğunu ifade etti.

Batı ve Arap dünyasından çok sayıda diplomatın katıldığı Suriye için yaptırımlar çalışma grubu toplantısında, Suriye yönetimine yönelik yaptırımlar ayrıntılı bir şekilde ele alınacak.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan ilgili dairenin temsilcisinin de katıldığı toplantıda diplomatlar, Şam rejimi üzerindeki uluslararası baskının artırılmasının yollarını ayrıntılı bir şekilde görüşecek.

Fransa ve Fas'ın eşbaşkanlığında düzenlenen toplantıya, 57'ye yakın ülke temsilcisi katılıyor.

İstanbul'da 1 Nisan'da Suriye ile ilgili yapılan toplantıda, Paris'te yaptırımlar çalışma grubunun toplanmasına karar verilmişti.

AB, geçen aylarda Suriye'den petrol ithalatını askıya almıştı.

AA

Anahtar Kelimeler: