Parkinson, yaşam kalitesini bozuyor

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şahin, genellikle 40 yaşından sonra görülen parkinson hastalığının yaşam kalitesini bozduğunu, hastalığın kesin tedavisinin olmadığını, ancak belirtileri azaltan hatta bazen tamamen ortadan kaldıran ilaç tedavilerinin mevcut olduğunu söyledi.

OMÜ Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi tarafından merkezin toplantı salonunda düzenlenen "Parkinson" konulu hasta eğitim seminerinde konuşan Doç. Dr. Hüseyin Şahin, parkinson hastalığının beyinde dopamin adı verilen bir maddenin azalması nedeniyle ortaya çıktığını kaydetti. Her bin kişiden birinde genellikle 40 yaşından sonra görülen hastalığın başlıca belirtilerinin elde titreme (tremor), hareketlerde yavaşlama, eklem hareketlerinde sertliğe (rijidite) bağlı kısıtlılık, küçük adımlarla yürüme, yürürken hafifçe öne doğru bükülme eğilimi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Şahin, "Parkinson hastalığı tipik olarak vücudun bir yarısından başlar, ortalama 3-4 yıl sonra diğer yarıya da geçer. Titremenin önemli bir özelliği elin hareketiyle durması, el hareketsizken tekrar belirmesidir. Bu tanı için de çok önemli bir bulgudur" dedi.

Reklam
Reklam

Parkinson hastalığının yaşamı tehdit etmediğini ancak yaşam kalitesini bozduğunu da dile getiren Doç. Dr. Şahin, hastalığı tamamen ortadan kaldırabilecek bir tedavi bulunmadığına değinerek, "Fakat belirtileri azaltan hatta bazen tamamen ortadan kaldıran ilaç tedavileri vardır. İlaca yanıt vermeyen ya da yan etkileri nedeniyle yeterli ilaç alamayan hastalara cerrahi tedaviler uygulanabilmektedir" diye konuştu.