Parlak: AIDS’e karşı sadakata dayalı tek eşlilik önemli

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zafer Parlak, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Parlak,...

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zafer Parlak, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Parlak, HIV'in (insan bağışıklık yetmezliği virüsü) insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bir virüs olduğunu belirtti.
Parlak, açıklamasında “HIV, bağışıklık sistemine yavaş yavaş nüfuz ederek bağışıklık sistemini harap eder ve kişiyi birçok enfeksiyona ve çeşitli hastalıklara karşı korunmasız hale getirir. AIDS olarak adlandırılan hastalık tablosu, HIV enfeksiyonunun son aşamasıdır ve bu süreçte sıklıkla yaşamı tehdit eden enfeksiyonlar görülür. AIDS virüsü bir insandan diğerine cinsel ilişki ve kan yolu ile bulaşabilir." dedi.
AIDS‘ten korunmada en önemli faktör sadakate dayalı, tek eşli yaşam biçimi olduğunu belirten Parlak, "Çarpık ilişkiler insanı bireysel olarak felakete sürüklediği gibi böyle ilişkilerin olduğu toplumlar temelinden sarsılmaktadır.” ifadesine yer verdi. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zafer Parlak sözlerine şöyle devam etti: “AIDS’ten korunmada alınacak diğer tedbirler de şöyle sıralanabilir: Başka biri ile ortak enjektör kullanılmamalıdır. Kan verirken ya da alırken, diş tedavisinde ve kuaförde kullanılan aletlerin sterilizasyonundan emin olunmalıdır. Evlenmeden önce yapılması gereken diğer testler ile birlikte HIV/AIDS testi mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca jilet, tırnak makası gibi vücutta küçük çaplı kanamalara neden olabilen kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçınılmalı, dövme yapmakta ve kulak deldirmekle kullanılan kanamaya neden olacak aletlerin sterilize edilerek kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz