Parmağını makineye kaptıran işçi TBMM gündeminde

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Çaykur Salarha Çay Fabrikası'nda İbrahim Yaman adlı işçinin el parmağını kaybettiği iş kazasını ve hastane sürecini Meclis gündemine taşıdı.

ANKARA (ANKA)-Hamzaçebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Yaman'ın el parmağını kıvırma makinesine kaptırarak orta parmağının parçalanması suretiyle yaralandığını anımsatarak, "Fabrikada bir revir bulunmaması, hatta sargı bezi dahi olmaması nedeniyle yaralanan işçi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılmış fakat hasar gören orta parmağı işlevini yitirmiştir" dedi.

Yaralanan işçinin buhar kazanlarında ateşçi olarak çalıştığı, buhar kazanlarının özelleştirilmesi sonrasında uzmanlık alanı dışında bir iş olarak kıvırma makinelerinde, herhangi bir eğitim verilmeden çalıştırıldığını belirten CHP Grup Başkanvekili, "Fabrikada başka işçilerin de uzmanlık alanları dışında çalıştırıldığı, gerekli eğitimlerin verilmeden görevlendirildikleri gelen bilgiler arasındadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Hamzaçebi,bu gerekçelerle Çelik'e şu soruları yöneltti:

"Salarha Çay Fabrikası'nda neden gerekli sağlık ekipmanları bulunmamaktadır? 187 işçi ve 20 memurun, toplamda 207 çalışanın görev yaptığı bu fabrikada çalışanların sağlık güvenliği ile ilgili önlem alınmaması nasıl açıklanmaktadır? Sözü edilen fabrikanın denetimleri yapılmakta mıdır? 31 Mayıs 2014 tarihinden önce son denetim hangi tarihte yapılmış, hangi sorunlar tespit edilmiş ve bu sorunlarla ilgili ne gibi önlemler alınmıştır? İşçilerin uzmanlık alanları dışındaki işlerde eğitim verilmeden çalıştırılması nasıl açıklanmaktadır? Fabrikada kaç işçi niteliklerinin olmadığı işlerde görevlendirilmiştir? Çalışanlara verilmesi gereken eğitim neden sağlanmamaktadır? İbrahim Yaman adlı işçinin geçirdiği kaza ile ilgili soruşturma açılmış mıdır? Tespit edilen sorumlular hakkında ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?"

Anahtar Kelimeler: