"Parmak boyama geri getirilsin"

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, "Parmak boyama" uygulamasının yeniden gündeme getirilmesini istedi.

Yüksek Seçim Kurulu(YSK) tarafından seçimlerde oyların tespiti için kullanılan SEÇSİS sistemini eleştiren CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, sisteme her an dışarıdan müdahalenin mümkün olduğunu belirterek, "Parmak boyama" uygulamasının yeniden gündeme getirilmesini istedi.

Türkiye Bilişim Derneği'nin yayını Bilişim Dergisi'ne SEÇSİS sistemini değerlendiren Seyhan, daha önce de güvenli olmadığı iddiasıyla gündeme getirdiği ve hakkında soru önergesi verdiği sistemin dışarıdan müdahalelere açık olduğunu söyledi. Seyhan, daha önce 2007 ve 2009 yıllarında ortaya atılan şaibe söylentilerinin 12 Eylül'de yapılacak referandumda da yaşanmaması için "Parmak boyama" sisteminin uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Seyhan, sisteme ilişkin eleştirilerinde dışarıdan kolay müdahale edilebilir olduğunu, doğru veriler bilgisayara girilse bile bilgisayar programına müdahale olabileceğini ifade ederken, YSK'nın internet sitesinde seçim sonuçlarının sandık bazında anında yayınlanmasını, siyasi partilere sorgulama yetkisi verilmesini ve yazılımın şeffaflaştırılıp siyasi parti ile STK’ların denetimine açılmasını önerdi. Seyhan ayrıca, data kayıtlarının TÜBİTAK’ın geliştirdiği zaman damgası ile yapılmasından yana olduğunu da dile getirdi.(ANKA)