Parmak emme alışkanlığında ailenin tavrı önemli

SİNOP (İHA) - 'Parmak emme' alışkanlığının, normal çocuklarda herhangi bir pisko-patolojik etken olmaksızın 3-4 yaşlarına kadar görülen bir olgu olduğu, bu konuda ailelerin çocuklara yaptıkları baskının ters etki yapabileceği belirtildi. Neredeyse tüm bebeklerde rastlanan davranışın, yeni doğan bebeklerin parmak emmeyi daha anne rahminde öğrenmiş bulunmasından kaynaklanan güçlü bir refleks olduğu kaydedildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Klinik Psikolog Mustafa Sungur, parmak emme alışkanlığına sahip çocukların oyalama ve meşgul etme taktiği ile bu alışkanlıklarından vazgeçirilmeye çalışılması gerektiğini, aksi halde onları azarlamak ya da korkutmanın çözüm olmayacağını söyledi. Sungur, "Çocukların parmak emmesi doğal bir olgu. Ancak bunun sorun olup olmayacağını ailenin tutum ve davranışları belirler. Yanlış tutum ve davranışlar çocukların gençlik dönemlerine kadar parmak emme alışkanlığını sürdürmelerine neden olabilir. Çocuk parmak emerken görüldüğünde, ona elini ağzından çekmesini sağlayacak bir iş vermek ve meşgul etmek daha doğru. Örneğin: 'Şu dergileri annene götür' gibi, iki elini kullanabileceği bir istekte bulunmak, ona bu davranışını o anda unutturabilir. 'Parmağını emme' diye telkinde bulunmak bu konuda yapılmayacaklar listesinde. Bu arada çocuk eğer uyurken parmağını emiyorsa, uykuya daldığında parmağını yavaşça ağzından çekmeniz yeterli olacaktır. Eğer uykudan önce parmağını emmeye başlıyorsa, ona uyurken oyalanacağı bir oyuncak verebiliriz. Ama bunun haftanın belirli günleri yapılması taraftarıyız. Çünkü bununda bağımlılık yapmasını istemeyiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Parmak emme alışkanlığının pek çok nedeni olabileceğini belirten Sungur, erken sütten kesilme, çok emzik kullanmanın da etkenler arasında olduğunu sözlerine ekledi.