Parmak emme bir refleks

Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Diş Hekimi Nesimi Özbey, parmak emmenin en önemli nedeninin bebeklerin, anne rahmindeyken parmak emme refleksini alması olduğunu söyledi.

Parmak emmenin psikopatolojik bir olgu değil, doğuştan gelen bir refleks olduğunu belirten Dt. Nesimi Özbey, "Parmak emmenin çoğunlukla açlıktan kaynaklandığı düşünülür. Oysa büyük çoğunlukla beslenmeyle ilişkili değildir. Parmak emmenin en önemli nedeni, bebeklerin ana rahmindeyken parmak emme refleksini almasıdır" dedi.

Özbey, uzun süren parmak ve dil emme durumlarında, ailelerin dikkatli davranması gerektiğini ifade ederek, "Emme olgusu, yeni doğmuş bebeklerde çok kuvvetlidir. Buna bağlı olarak parmak ve dil emme 1.5-2 yaşlarında kaybolur. Ancak devam eden parmak ve emzik emme alışkanlıkları gelişmekte olan kemik ve kas yapıları üzerine basınç uygulayıp, dişlerin yer değiştirmesine neden olur. Bu alışkanlıklar devamlılık gösterirse, çene ve dişlerdeki bozukluklar kalıcı hale gelebilir. 5-6 yaşında parmak emme alışkanlığını terk eden çocukların daimi dişlerinde form bozukluğu görülme ihtimali çok azdır" şeklinde konuştu. Anne babaların bu tür alışkanlığı olan çocuklara yaklaşımlarında dikkatli olmaları ve bu olayı telaşa kapılmadan çocuklarına uygun bir dille anlatmaları gerektiğini dile getiren Özbey, "Bu davranışın bebeklerde görüldüğünü, kendisinin bebek olmadığını anlatarak, psikolojik olarak çocuğu rahatlatmalılar. Okul yaşında parmak emme devam ediyorsa, bu öğrenciler aile ve öğretmenin olumlu tavsiyeleri, hekimin gerekli açıklamalarıyla bu alışkanlığından vazgeçirilmeye çalışılmalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Özbey, çocukların kardeşleri olduğunda parmak emmenin başlayabileceğini kaydederek, "Bu yüzden kardeşleri doğmadan bu çocukları psikolojik olarak hazırlamak uygun olur" diye konuştu. Parmak emmenin giderilmesi için anne ve babaların hekimlere başvurarak durumu açıkça anlatması gerektiğini vurgulayan Özbey, "Bu olgunun bebeklikte normal olduğu söylenmelidir. Belirli zamana kadar parmak emmenin ağız-diş yapısında neden olacağı deformasyonların kalıcı olmadığı söylenmeli ve onlar rahatlatılmalıdır. Bu konuda çocuğa uygulanacak baskı, şiddet, acı biber sürme gibi tedbirlerin, onları azarlamanın olumsuzluğu artıracağı anlatılmalıdır. Bazı çocuklar bu tür davranışları anne babaların sert tepkilerine yol açtıysa, onlara karşı kullanabilir. Neticede de kronik bozukluklar meydana gelebilir" diye konuştu.

İHA

Anahtar Kelimeler: