Türkiye genelinde son bir ay içerisinde meydana gelen trafik kazalarında en az 200 kişi öldü. Binden fazla kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan kazaların nedenlerini araştıran uzmanlar, yaz aylarıyla birlikte gelen bunaltıcı sıcakların, hatta parmak arası terliklerin de kaza nedenleri arasında yer olabileceği görüşünde.
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner, yaz aylarında kazaların artmasının başlıca nedeninin yoğunluk olduğunu söyledi. Güner, "Herkes tatile gittiği veya geldiği için yollardaki araç sayısı artıyor. Bu sebeple sürücüler, şehirler arası yollarda nasıl hareket edeceklerini çok iyi bilmeli. Yola çıkmadan önce sürücülerin kendilerini buna hazırlamaları ve araçları için gereken işlemleri yapmaları gerekiyor. Araçları için fren sistemi ve balatalar kontrol edilmeli, ışık sisteminin tam olması gerekir. Sürücüler, yola çıkmadan önce iyice istirahat etmeli. Bizde adettir. Gece 00.00'a kadar bavul toplanmaz, o saatten sonra bavul toplanıp yola çıkılır, uykusuz bir şekilde hareket edilir. Bu da kazalara neden olur" dedi.
Emniyet kemerinin önemine dikkat çeken Güner, yol uzunluğu ne kadar olursa olsun emniyet kemerinin takılması gerektiğini belirtti. Hitay Güner, "Uzun yola çıkıldığında, 2 saatte bir mola verilmesi gerekiyor. Sürücü mola verdiği zaman yediğine dikkat etmeli. Kendisini rehavete düşürecek, ağırlık çöktürecek yemekler yememeli. Gidilecek yere yaklaşıldığında daha dikkatli olunmalı çünkü kazaların büyük bölümü ulaşılacak yere az mesafe kala meydana geliyor.
Türkiye'de 30'dan fazla kaza nedeni var. Bunlardan birincisi hız yapmak, ikincisi yakın takip, üçüncüsü hatalı sollama, dördüncüsü de yorgunluk" diye konuştu. Uzun yol öncesi sürücülerin mutlaka dinlenmesi gerektiğinin altını çizen Güner, şunları söyledi:
"Yaz aylarında sıcak havanın da kazalarda etkisi büyük. Bu yorgunluk nedeninin içinde sürücü sıcak havada rehavete kapılıyor, üzerine bir ağırlık çöküyor. Bu nedenle yaz aylarında yola çıkmadan önce rahat giyisiler giyilmesi gerekiyor. Sürücüler bazen parmakarası terlik giyiniyor fakat bunlar zararlı. Parmak arası terlikler, ayağın frenden kaymasına ve kazaya neden olabiliyor. Kimse yolda diğer bir sürücüye kapris yapmamalı. Karşınızdaki sürücü bir hareket yaptı mı, siz de bu hareketi devam ettirirseniz kaza 'geliyorum' diyor. Hız, kazaların anası, gereken hız sınırının aşılmaması gerekiyor."
Güner, tanınmış isimlerin alkollü şekilde direksiyon başına geçmesini de eleştirerek, "Son günlerde, kamuoyuna mal olmuş kişilerin alkollü araç kullandığı şeklinde haberler geliyor. Gazetelerdeki trafik kazaları genelde 3. sayfada çıkar ama önemli bir kişi kaza yapmışsa manşet olur. Bunu dikkate alırsak, ünlü kişilerin alkollü araç kullanması insanlara kötü örnek olur. Bizim insanımız sevdiği ünlü kişinin yaptıklarını yapmaya heveslidir. Kamuoyuna mal olmuş kişiler daha dikkatli olmalı ve alkollü direksiyon başına geçmemeli" dedi.