'Parti başkanları başbakan adayı olmamalı'

WİESBADEN (İHA) - Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Avrupa Birliği (AB) sürecinin 1999'da gelinen noktadan sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Wiesbaden'de SPD Hessen Eyalet Teşkilatı Başkanı ve Başbakan Adayı Andrea Ypsilanti ile görüşen DSP Genel Başkanı Sezer, SPD'ye Türkiye'nin AB ile ilişkilerine verdiği katkıdan ötürü teşekkür etti.

Çok kültürlülük özelliği olan AB'ye, Türkiye'nin çok önemli katkılarda bulunabileceğini belirten Sezer, "Türkiye'nin AB'den koparılmasının kimseye faydası yok" dedi. AB ile ilişkilerde gelinen noktadan memnun olmadıklarını vurgulayan Sezer, "Türkiye'nin AB tarafından daha önyargısız değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"Gösterilmek istenenin aksine AB ile ilgili önemli adımlar bizim dönemimizde atıldı" diyen Sezer, buna idam cezasının kaldırılması dahil insan hakları ile ilgili yapılan diğer düzenlemeleri ve ekonomideki yapısal değişiklikleri örnek gösterdi.

Sezer, "Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi'nde aday ülke haline gelirken, AB ile Türkiye arasında hiçbir sorun yoktu. Yeniden o noktadan bu sürecin sürdürülmesi gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

DSP Lideri Sezer, görüşme sırasında Almanya'daki Türkler'in çifte vatandaşlık, Türkiye'de ve Almanya'da oy kullanma ve diğer sorunlarına ilişkin olarak SPD'nin desteğini istedi.

Almanya'da parti başkanlarının doğrudan başbakan adayı olmamasının, bunun için yeniden delegelerin oyunu almak gerekmesinin ilginç olduğunu belirten Sezer, "Bizde parti başkanları doğrudan başbakan adayı olur. Almanya'daki demokratik sürecin Türkiye'de de hayata geçmesi için mücadele vermek istiyorum. Parti başkanları, Türkiye'de de doğrudan başbakan adayı olmamalı diye düşünüyorum. Yeniden delegelerin, partililerin oyunu almak gerekir. Almanya'daki sistemin örnek olmasını diliyorum. Türk insanı demokrasiye çok bağlıdır. Ama ne yazık ki siyasette demokratik kuralları yeterince işletmeyen bir yapı var" dedi.

Reklam
Reklam

Kısa bir açıklama yapan Ypsilanti ise, "Türkiye'nin AB üyeliğinden bir gram gerilemiş değiliz" diye konuştu.

Zeki Sezer, Ypsilanti'yi başbakan adayı olarak seçilmesi dolayısıyla kutladı ve kendisine başarılar diledi. Sezer, daha sonra Frankfurt'ta döner üretim merkezi Karmez'i ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve çalışanlarla görüştü.