12 Haziran 2011'de yapılacak seçimlerde kullanılacak oy pusulasında AKP 1, CHP 4, MHP ise 12'nci sırada yer alacak.
Yüksek Seçim Kurulu(YSK), 12 Haziran’da yapılacak milletvekili genel seçimlerinde kullanılacak oy pusulasındaki partilerin sıralarını belirledi.
YSK Başkanı Ali Em Başkanlığı’ndaki YSK üyeleri seçime katılacak 24 partinin temsilcisi ile oy pusulasında yer alacak partilerin isimlerini belirlemek için HSYK’da toplandı. Partilerin isimlerini YSK Başkanı ve üyeleri seçerken oy pusulasındaki sırayı parti temsilcileri belirledi. İlk seçimi YSK Başkanı Ali Em yaptı. Kura sonuçlarına göre, AKP Birinci sırada, CHP 4. sırada Saadet Partisi 8. sırada, MHP 12. sırada, Halkın Sesi Partisi 10. sırada ve MHP 12. Sırada yer alacak.
1 - AKP
2 - Demokrat Parti
3 - Eşitlik ve Demokrasi Partisi
4 - CHP
5 - Emek Partisi
6 - Millet Partisi
7 - Liberal Demokrat Parti
8 - Saadet Partisi
9 - Hak ve Eşitlik Partisi
10 - Halkın Sesi Partisi
11 - Alternatif Parti
12 - MHP
13 - Özgürlük Ve Dayanışma Partisi
14 - Halkın Yükselişi Partisi
15 - Yurt Partisi
16 - Doğruyol Partisi
17 - Türkiye Partisi
18 - Genç Parti
19 - Bağımsız Türkiye Partisi
20 - Hak ve Özgürlükler Partisi
21 - Türkiye Koministler Partisi
22 - Milliyetçi Muhafazakar Parti
23 - Büyük Birlik Partisi
24 - Demokratik Sol Parti
PARTİLERDEN PUSULA DEĞERLENDİRMESİ
Partiler kuradan çıkan sonucu hızlıca lehlerine yorumlayarak bir slogana dönüştürdü. İşte partiler ve yorumları:
AKP: HEP BİRİNCİYİZ YİNE BİRİNCİYİZ
AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, kuranın ardından seçim pusulasında birinci çıkmalarını şöyle değerlendirdi:
Başta yer almak ile sonda yer almak önemli değil. Vatandaşlar artık seçimlerini çok bilinçli olarak yapabiliyor. AK Parti’ye oy vermeyi düşünenler, zaten bizi bulup mühürü basabilecek durumda. Sonuca çok katkı sağlayacağı düşüncesinde değilim. Herkese hayırlı olsun. Listenin içerisinde ilk sırasında olmak tabii siyaset içinde retorik olarak bazı söylemler getirebilir. İlk sırada olmanın yararları, vatandaşın kolay bulmasına yardımcı olur. Ancak bu bizim girdiğimiz beşinci seçim olacak. Daha önceki seçimlerde vatandaşlar bizi bulmuştu. İyi ki Yüksek Seçim Kurulu’nda bu sıralar belli oldu ama bütün siyasi partiler listeler içinde kendilerine yer bulacaktır. Son 9 yıldır Türkiye’de yapılan bütün seçimlerde birinciyiz, 12 Haziran’da yapılacak seçimlerde birinci olacağımızı bütün kamuoyu yoklamaları söylüyor. Sandıktan neticiler çıkmadan da yorum yapmak doğru olmak. Halkımızın demokrasi bilinci sandığa yansıyacak.
CHP: DÖRT DÖRTLÜK YER
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ise partisinin dördüncü sırada seçime girmesini şu sözlerle yorumladı:
Sıralamadaki yerimizi doğal buldum. Birinci sırada olmak birinci parti olmak anlamına gelmez. Önemli olan projelerinizle birinci sırada yer almak. Biz de bu konuda birinci sırada olduğumuzu düşünüyoruz. Sahaya ve seçime en hazır partiyiz. Biz dördüncü sıradaki yerimizi dört dörtlük olarak görüyoruz. Hiçbir endişemiz şüphemiz yok. Bu seçimlere bakış açımız farklı biz AKP’yi kendimize rakip olarak görmüyoruz. Biz bu seçimde ülke sorunlarını kendimize rakip olarak görüyoruz. Çünkü 9 senedir ülkeyi yöneten AKP’nin ülke sorunlarının çözümü noktasında sınıfta kaldığını söyleyebiliriz yoksa 15 milyon yoksul aile yartılmazdı. Onun için bu seçimin bizim için dönüm noktası olduğuna inanıyorum.
MHP: 12'DEN VURACAĞIZ
MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural da oy pusulasında 12. sırada sandığa gitmelerinden memnun olduklarını belirterek şöyle konuştu:
Önemli olan milletin bize vereceği yerdir. Yer konusunda bir yorum yapmak gerekirse 12'den vurabilecek tek parti biziz. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
Sonuçta vatandaşın görebileceği bir yerdeyiz. Ama zaten MHP her zaman farkedilen bir parti. Milletimizin gönlünde taht kurmuş bir parti.
Diğer partiler yerleriyle ilgili yorum yapmışlar. Bizim için anketler ya da pusulalardaki yerler farketmiyor. Biz sandıktan birinci çıkacağız. Kurada birinci sırada çıkan AK Parti'nin seçimlerden de birincvi çıkacaklarına yorumlaması milletin iradesine saygısızlık.
PUSULA NASIL OLACAK
Bağımız aday bulunmayan seçim bölgelerinde pusulanın boyu 105 santimetre olacak.
BAĞIMSIZLAR UZATACAK
Her bağımsız aday pusulayı uzatacak. 22 Temmuz seçimlerinde Türkiye genelinde 700 bağımsız aday çıkmıştı. Üç seçim bölgesinde ayrılan İstanbul'da 152 bağımsız aday karışmıştı. Benzer bir ilginin olması halinde oy pusulası 3 metreye kadar uzayabilecek.
Bir önceki seçimde Diyarbakır'daki bağımsız aday sayısı 31 idi. 12 Haziran'da da benzer bir rakama ulaşılırsa Diyarbakır'daki pusulanın boyu da 2 metrenin üzerine çıkacak.
ŞEFFAF OY SANDIKLARI
Pusulaların konulacağı zafrlar da büyüyecek, seçim sembolü tahta sandıklar ise tarih olacak. Oy sandıkları şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıkları sert plastik olacak.