"Partimin 3 kırmızı çizgisi var"

LONDRA (İHA) - 2 günlük bir ziyaret için İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, gezisinin son gününde Türk vatandaşları ile biraraya geldi.

İngiltere'de yaşayan Türkler'le sohbet eden ve onların sorunlarını dinleyen Başbakan Erdoğan, "Partimizin 3 kırmızı çizgisi var. Bunlardan birincisi, dine dayalı milliyetçilik. Bu kesinlikle yapılmayacak. İkincisi, bunun karşıtı olan etnik kökene bağlı veya bölgesel milliyetçilik. Bu da yapılmayacak. Üçüncüsü ise, ırkçılığa bağlı siyaset. Bu da yapılmayacak" dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan'ın sohbetine katılan ve İngiltere'de yaşadığını belirten Kürt kökenli bir kadın, "Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini izliyoruz. Türkiye'de bulunan Kürt vatandaşlarıyla ne zaman barışacaksınız?" sorusuna Erdoğan, "Türkiye'de bir takım sıkıntılar var ama devletin Kürt vatandaşlarını tanımama gibi bir durumu kesinlikle söz konusu değildir. Ben kendimden örnek vereyim. Ben Rizeli'yim, eşim Siirtli. Böyle bir tutum yoktur. Böyle düşünmek de, çok büyük haksızlıktır" şeklinde cevap verdi. Erdoğan, konu hakkındaki sözlerine şöyle devam etti:

"Buna örnek olarak da, ana dilde eğitim ve yayın ile ilgili konuları Meclis'e getirdik ve yasalaştırdık. Bunun neticesinde TRT, yakında Kürtçe ve Çerkezce yayına başlayacak. Kürtçe eğitim kursları da başladı" diye konuştu.

İngiltere'de yaşayan Türkler'in yoğun ilgi gösterdiği toplantıda söz alamayan bir vatandaşın, "Sayın Başbakanım, siz Kasımpaşalı'sınız ben de Karagümrüklü'yüm. Bunun hatırına bana da söz verin" şeklindeki sözleri, salonda gülüşmelere neden oldu.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, İngiltere'de öğrenim gören Türk öğrencilerin, AB üyesi olmamaktan ötürü yüksek okul ücretleri ödedikleri şeklindeki bir sorusu üzerine de, "Avrupa Birliği ile müzakere tarihi alındığı takdirde, bu tür sorunlar kendiliğinden hallolacak" ifadelerini kullandı.