Partnerinizin öfkesiyle başa çıkmanın yolları

İlişkinizi yıkıcı etkilerini en aza indirmek için bu ipuçlarını deneyebilirsiniz.

Öfkenin nedenini öğrenin

İlk öfke belirtilerini fark başladığınızda, neler olup bittiğini eşinize sorun. Öfkeli kişiyi kendi haline bırakmak ve onunla konuşmamak işleri daha iyiye götürmez, daha kötü yapar.

Sakinleştirin

Eşiniz öfkelendiğinde siz sakin kalmaya çalışın. Böylece eşinizin öfkesini giderek azalmaya başlar. Öfkeli bir kişiye bağırmaya başlamak onun öfkesini tırmandırmaktan başka bir işe yaramaz. Somurtma, pasif agresifliktir. Somurtma durumu düzeltmek için iyi bir seçim değildir.

Eşinizin duygularını onaylayın

Reklam
Reklam

'Ben kızgın olduğunu görebiliyorum', 'Senin neden kızgın olduğunu anlıyorum.' diyerek eşinizin hisseleri anladığınızı gösterin. Böylece size kendini anlatmak için çok fazla çaba harcamayacağı için öfke nöbeti de azalır.

Onu dinleyin

Öfke nöbeti geçiren insanlar anlatmaya başlar. Siz onu dinleyin. Dinlemediğinizi anlarsa öfkesi kabarmaya devam edecektir. Eşinizin anlatırken etkin dinleme tekniklerini kullanın.

Duygularını paylaşın

Eşinizin öfkesini anlamaya çalışın ve aynı duyguları yani üzgün ve öfkeyi hissettiğinizi belirtin.

Uzlaşmacı olun

Eğer barış yapmak istediğini gösteren bir şekilde davranıyorsa, kabul edin. Yani özür dilemesi ya da sorunun kendisinde olduğu kabul etmesi veya fiziksel olarak size uzanması bu anlama gelir.

Kırık plak tekniğini kullanın

Öfkeli bir kişi aynı şeyleri tekrer tekrar anlatır. Siz de aynı sözleri duyduğunuz için ilginizi bir süre sonra kaybedebilirsiniz. Bu gibi durumda onun anlattıklarını basit cümlelerle ona tekrar edin. Böylece anlaşılmış olduğunu anlayacaktır.

Reklam
Reklam

İddiasını ters çevirin

Bu yöntem eleştirilen konularda sizin haklı çıkmanızı sağlamak için cazip bir yöntem olabilir. Onun tüm eleştirilerini sakin ve ciddi bir ses tonuyla kabul edin ve haklısın, ben yanıldım" deyin. O zaman konuşma tersine dönmeye başlayacaktır.