Patates mühürle akıl almaz firar

Diyarbakır'da uyuşturucu kaçakçılığı yapmaktan yargılanan 8 sanıklı davada görülmemiş bir skandal yaşandı. 2 sanık, düzenlenen sahte evraklarla serbest bırakıldı

Diyarbakır'da toplu halde uyuşturucu ticareti yapmak suçundan haklarında dava açılan 8 sanıklı davada şok bir gelişme yaşandı.

40 kilo esrarla yakalanan 8 tutuklu sanıkla ilgili önce Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Sanıkların dosyalarının geçici olarak ele alındığı Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve mahkeme kaleminde görevli personelin sicil numaralarını yazıp, ardından Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı'nda görev yapan bir savcının imzası taklit edilerek sahte tahliye yazısı düzenlendi. Evrakı hazırlayan kişiler bununla da yetinmeyip tahliye yazısının altında, mahkemeye ait soğuk mühür olması gerektiğini düşünerek patates üzerine 'T.C Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı' yazdı.

Reklam
Reklam

Sahte tahliye yazısı ve mührün hazırlanmasından sonra kimlikleri tespit edilmeyen bu kişiler, evrakı elden götürüp Diyarbakır E Tipi Cezaevi Müdürlüğü'ne teslim ettiler. Yazıyı işleme alan cezaevi idaresi uyuşturucu dosyasında yargılanan sanıklardan Mürşit Budak ile Yemlihan Balta'yı tahliye etti. Serbest kalan 2 sanık kaçarken, aynı dava dosyasında yargılanan 6 sanık tahliye kararına itiraz edince gerçek ortaya çıktı. 6 sanık, "Bizim de tahliye edilmemiz gerekirdi" diyerek avukatları aracılığıyla itirazda bulununca mahkeme heyeti, böyle bir tahliye olmadığını, sanıkların halen tutukluluk halinin devamına karar verildiğini ifade etti. Ancak cezaevi idaresiyle yapılan görüşmede, Budak ve Balta'nın 11 Haziran günü akşam saatlerinde tutuklu bulundukları Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nden salıverildikleri açığa çıktı.

Nasıl tahliye olunur?

Tutuklu bir sanığın tahliye edilmesiyle ilgili işlemlerin elden evrakla yürütülmesi kesinlikle yasak. Yargılandığı mahkeme kalemindeki görevli personel, tahliye yazısını yazdıktan sonra Başsavcılığa ait fakstan sanığın tutuklu bulunduğu cezaevi idaresine bildirimde bulunuyor. Cezaevi idaresi ise gelen faksı teyid etmek için mahkeme kalemini arayıp yazıyı hazırlayan memur ile görüşüp onay alıp tahliye işlemini gerçekleştiriyor.

Reklam
Reklam