Patates Stokundaki Artış

Fiyatlardaki ani düşüşler nedeniyle patates stoğunun arttığı, sektör temsilcilerinin stokları eritmek için çözüm yolu üretebilmek amacıyla Nevşehir ve Niğde'de bir

Fiyatlardaki ani düşüşler nedeniyle patates stoğunun arttığı, sektör temsilcilerinin stokları eritmek için çözüm yolu üretebilmek amacıyla Nevşehir ve Niğde'de bir araya getirileceği bildirildi.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, yazılı açıklamasında, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın talimatı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin girişimleriyle, patates üreticileri ve ihracatçılarının Nevşehir ve Niğde'de bir araya getirileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

2011/2012 sezonunda yurt içindeki arz-talep dengesizliği sonucu patatesin piyasa fiyatlarında keskin düşüşler yaşadığını, bunun da patates ürün stoklarında aşırı birikmelere neden olduğunu ifade eden Kavak, stoklardaki patatesi eritmek için çözüm yolları bulmak amacıyla tüm patates üretici ve ihracatçılarını buluşturacaklarını bildirdi.

Patatesin hem önemli bir karbonhidrat kaynağı, hem de bir miktar protein içermesi nedeniyle, beslenmede önemli bir yer tuttuğuna değinen Kavak, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Patates, hayvan yemi ve endüstri ham maddesi olarak da kullanılabilir. Özellikle Avrupa ve Amerika ülkelerinde çok fazla tüketilen patates, ayrıca hızlı nüfus artışına paralel olarak gıda açığı olan ülkelerde de beslenme sorunu için iyi bir alternatif olabilir. 2012 yılının ilk üç ayı itibarıyla patates ihracatı incelendiğinde, geçen yılının aynı dönemine kıyasla zayıf bir seyir izlediği görülebilir. İhracat kanalıyla mevcut stokların eritilmesi imkanının sınırlı kaldığı gözleniyor. Bu sebeple Niğde ve Nevşehir Ziraat ve Ticaret odaları başta gelmek üzere üreticileri temsil eden kuruluşlar ile ihracatçı firmalar bir platformda buluşarak, stoklardaki patatesi eritebilmenin ve patatesi ihraç edebilmenin yollarını araştıracağız. 16 Mayısta Nevşehir Ticaret Borsası'nda, aynı gün ayrıca Niğde Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleşecek bu buluşmaya geniş katılımın sağlanacağını umuyorum."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: