"Patateslerde kanser riski yok"

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Diyarbakır'da kanser hastalığı nedeni ile imha edilen patateslerde kanser riski bulunmadığını, durumun patates siğili hastalığı olduğunu açıkladı.

Bakanlık, Diyarbakır'da 2 kamyon patatesin kanser hastalığı nedeniyle imha edildiği yönündeki haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Patateslerde görülen hastalığın patates siğili hastalığı olduğu belirtilen açıklamada, "Söz konusu patateslerin kanser ve kansorejen bir madde ile uzaktan yakından alakası yoktur" denildi. Diyarbakır'da 9 Ekim Pazartesi günü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri tarafından hale gelen 2 kamyon patatesten numune alınarak Bakanlık İl Müdürlüğü'ne gönderildiği hatırlatılan açıklamada, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü'nde yapılan tahliller neticesinde söz konusu patateslerde patates siğili olarak bilinen 'kök ur nematodu' yani patates siğili hastalığının tespit edildiği bildirildi. Açıklamada, Karantina Kanunu gereğince patates siğili hastalığı tespit edilen 2 kamyon patatesin, Tarım Bakanlığı'nın Diyarbakır İl Müdürlüğü tarafından imha edildiği dile getirildi.

Reklam
Reklam

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Diyarbakır'taki patateste görülen hastalığın kanserle ilgisinin bulunmadığını, bu tür yanlış haberlerin üreticiyi mağdur edeceğini vurguladı. Bakan Eker, "Patates siğili hastalığı tespit edilen yerlerde patates ekimine izin vermediğimiz gibi, bu tür yerlerde yapılan ekimleri de toplatıyoruz. Bu tür yerlerde üreticimizi başka ürünlere yönlendiriyoruz. Üreticimiz ve özellikle de tüketicilerimiz bu tür yanlış haberlere itibar etmemeli" dedi.