Bitkilerin yeşil bölümlerinde etkili olan azotlu gübrelerin, normal kullanım sınırlarında patatesin yumrusunda birikmediği, ayrıca kansere yol açtığına dair bir tespitin de olmadığı bildirildi.
"Yüksek miktarda saf azot kullanımı nedeniyle patateste nitrat birikimi olduğu, bunun da insanda kanser riskine yol açtığı" yönündeki tartışmalar üzerine açıklama yapan Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Yönetim Kurulu Üyesi Nurseren Budak, azotlu gübrelerin, normalde bitkilerin yeşil kısımları üzerinde etkili olduğunu, nitratın, bitkilerde kalıntı olarak değil, bulaşan olarak değerlendirildiğini söyledi. Bu nedenle uluslararası alanda, sadece bitkilerin yeşil bölümü için nitrat bulaşan limitleri belirlendiğini kaydeden Budak, Türkiye'de nitrat bulaşan limitlerinin de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2002 yılı Eylül ayında yayımlanan tebliğ ile ilan edildiğini anlattı.
Burada, lahana, ıspanak, marul, pırasa gibi yeşil sebzeler için nitrat limitleri bulunduğunu belirten GMO Yönetim Kurulu üyesi Nurseren Budak, şu bilgiyi verdi:
"Azot, bitkilerin yeşil bölümlerinde etkili olduğu için, normal kullanım sınırları içinde patatesin yumrusunda nitrat birikimi olmaz. Bu nedenle uluslararası kodekslerde, patates risk grubunda kabul edilmediği için nitrat bulaşan limiti belirlenmemiştir. Normalin üzerinde azot kullanımı halinde ne kadar nitrat birikimi olduğuna dair de bir tespit veya araştırma yok. Ancak, yüksek miktarda azot kullanımı bitkilerin yeşil bölümüne de zarar verir ve üretim maliyetlerini artırır."
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Hüseyin Onaran da yüksek miktarda azot kullanımı nedeniyle patateste yüksek miktarda nitrat birikimi olduğu yönünde bir tespitlerinin bulunmadığını söyledi.