Patateste Kriz Konya’ya Uğramadı

Konya Şeker’in, 2009 yılında üretime başlayan Dondurulmuş Parmak Patates Üretim Tesisi, bu sene patateste üretim...

Konya Şeker’in, 2009 yılında üretime başlayan Dondurulmuş Parmak Patates Üretim Tesisi, bu sene patateste üretim fazlası nedeniyle diğer bölgelerde yaşanan krizden Konyalı üreticinin etkilenmemesini sağladı.

Konya Şeker’den yapılan açıklamada, üretime başladığı ilk yıl yüksek tonajlı alım yaparak sanayilik patates fiyatlarının üretici lehine bölgede yüzde 35 artmasını sağlayan Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisi’nin kısa sürede donuk patates pazarında yüzde 25’lik pazar payına ulaşarak, bölge üreticisi açısından istikrarlı bir üretim ortamı oluşturduğu belirtilerek, “Donuk patates pazarında hızla büyüyen ve sektör lideri olan Konya Şeker’in pazardaki bu hızlı yükselişi ve büyümesi bölge üreticisi açısından bir koruma kalkanı oldu. 2011-2012 üretim yılında üretim fazlası nedeniyle, Ödemiş, Nevşehir ve Niğde gibi patates üretiminin yoğun olduğu merkezlerde patates üreticileri ürün fiyatları nedeniyle sıkıntı çekerken, Konyalı patates üreticisi Konya Şeker güvencesi sayesinde yaşanan krizden haberdar bile olmadı. Ödemiş, Nevşehir, Niğde gibi üretim merkezleri krize teslim olurken, ülkemizdeki patates üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştiği Konya ise krizden etkilenmeyen tek bölge oldu. Ülkemiz genelinde ürün fazlasının olduğu kriz yılında, fırsatçıların bölge üreticisini istismar etmesini ise Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisi engelledi. Yaptırdığı sözleşmeli üretimle hem üretim, hem de fiyat istikrarını sağlayan ve üretici için güvence oluşturan Konya Şeker, 2011-2012 yılı kampanya döneminde, sözleşmeli üretim yaptırdığı bölge üreticisinin tüm ürünlerini ekim sözleşmesi çerçevesinde taahhüt ettiği fiyatlardan alırken, bölgede üretilen patatese erken hasatta oluşan fiyatların yaklaşık dört katı ürün bedeli ödedi. Üretim fazlasını bahane ederek üreticinin ürününü yok pahasına kapatan fırsatçıların Konya bölgesine girmesine izin vermeyen Konya Şeker, üretim aşamasında avansla desteklediği patates üreticisine, bu üretim yılında bugüne kadar toplamda 19 milyon 339 bin liralık ödeme gerçekleştirdi” denildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: